Austrijski Hrvati poručili su na susretu s predsjednikom kako se ne slažu da ih se naziva iseljeničkom Hrvatskom i prosvjedovali zbog odluke hrvatske Vlade da na izborima mogu glasovati samo u diplomatskim predstavništvima, a ne kao dosad i u župama, misijama i hrvatskim centrima

Austrijski Hrvati poručili su u Salzburgu na susretu s predsjednikom Ivom Josipovićem kako se ne slažu da ih se naziva iseljeničkom Hrvatskom i prosvjedovali zbog odluke hrvatske Vlade da na izborima mogu glasovati samo u diplomatskim predstavništvima, a ne kao dosad i u župama, misijama i hrvatskim centrima.
“Mi ne želimo biti izgubljeni za Hrvatsku. Zato nismo suglasni s odlukama da se svoj domoljubni i politički doprinos Hrvatskoj može dati samo u centrima Austrije gdje se nalaze hrvatska diplomatska predstavništva”, rekao je pater Zlatko Špehar.
“Takvom odlukom hrvatske vlade ostali smo u većini prikraćeni za svoj sveti i moralni obol Hrvatskoj”, rekao je poglavar hrvatske župe bl. Alojzija Stepinca koja okuplja 9.000 vjernika.
Špehar je istaknuo i kako se austrijski Hrvati ne slažu da ih se naziva “iseljenička Hrvatska”, jer su iseljeni na silu političkom odlukom bivše Jugoslavije, gospodarskom oskudicom ili su zbog rata protjerani sa svojih ognjišta.
“Svojim visokim autoritetom stvorite ozračje u kojem se na nas u Hrvatskoj neće gledati kao na strance, već Hrvate koji žele graditi, zapošljavati i živjeti u Hrvatskoj”, poručio je Špehar Josipoviću.
Hrvatski predsjednik uzvratio je da se na iseljene Hrvate ne gleda kao na strance, nego kao domoljube koji iz različitih razloga žive u inozemstvu.
“Hrvatska je demokratska država na pragu ulaska u EU i te nove okolnosti olakšat će veze s Hrvatima izvan domovine”, rekao je predsjednik Josipović.
“U Uniju ulazimo sa željom da sa svim narodima živimo u bratstvu i da hrvatski korpus povežemo više nego dosad”, poručio je predsjednik Josipović Hrvatima kojih u Salzburgu i okolici ima oko 13.000.
(HINA / http://www.predsjednik.hr)