Hrvatski predsjednik se, uz predsjednicu Hrvatske građanske inicijative Mariju Vučinović, susreo s predstavnicima brojnih hrvatskih nevladinih udruga, koja baštine tradiciju, povijest i kulturu Hrvata u Boki kotorskoj

U društvu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, gradonačelnika Tivta Miodraga Dragana Kankaraša i predsjednice Hrvatske građanske inicijative Marije Vučinović, hrvatski predsjednik Ivo Josipović 4. rujna se u Donjoj Lastvi susreo s predstavnicima brojnih hrvatskih nevladinih udruga, koja baštine tradiciju, povijest i kulturu Hrvata u Boki kotorskoj.
U ime domaćina goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković.
– Hrvatska zajednica je vrlo aktivna kroz nevladin sektor, nacionalno vijeće i političku stranku. Hrvatska građanska inicijativa kao prva i jedina stranka Hrvata u CG, osnovana 2003., danas ima u tivatskom parlamentu 4 odbornika, u kotorskom jednog, kroz vladajuću koaliciju na državnom nivou mjesto pomoćnika ministra za nacionalne manjine, zastupnika u parlamentu Crne Gore, a od prošle godine i ministricu bez portfelja u Vladi CG. No, prostora za unaprjeđenje kulturnog djelovanja uvijek ima – kazao je Deković.
Predsjednik RH Ivo Josipović je ocijenio da je hrvatska zajednica u Crnoj Gori most prijateljstva između dvije zemlje, kao sto je to crnogorska u Hrvatskoj.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da su Hrvati u Crnoj Gori zadovoljni svojim položajem, da je on sve bolji i da hrvatska zajednica ovdje živi zadaće i vrijednosti koje svi zagovaramo, a to su poštivanje manjinskih nacionalnih zajednica i njihova uloga u povezivanju dviju država. Zaista, i hrvatska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj su veliki i važan most između naše dvije države. Siguran sam da će Republika Hrvatska nastaviti svoju politiku brige o Hrvatima izvan Hrvatske i to ćemo činiti u suradnji sa Crnom Gorom, jer se ta suradnja pokazala vrlo dobrom -kazao je Josipović.
Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik Josipović je iskazao posebno zadovoljstvo što su na posljednjim izborima Hrvati samostalnim nastupom ušli u parlament Crne Gore.
-Sa zahvalnošću moram reći da je Crna Gora na određeni način modificirala svoj izborni sustav, da bi olakšala ulazak Hrvata u parlament – kazao je Josipović.
Predsjednik Filip Vujanović u svom obraćanju istakao je da djelovanje hrvatske zajednice ima podršku države Crne Gore, a povodom zahtjeva koje je iznio Deković, očekuje dobivanje frekvencije za prvi hrvatski radio, te ubrzanje procesa restitucije u Crnoj Gori.
Predsjednik Vujanović je rekao da se u Crnoj Gori donose novi propisi vezani za povrat oduzete imovine. Ja se nadam se da će Hrvati pod potpuno jednakim uvjetima sudjelovati u postupku povrata imovine – prokomentirao je Josipović probleme oko povrata zemlje, aktualizirane nedavnim protestom vlasnika zemlje, mahom Hrvata, u Mrčevom polju, gdje se gradi golf teren.
U obraćanju novinarima predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je kazao da je susret s Josipovićem bio prilika da mu se zahvali na brizi Hrvatske o nacionalnoj zajednici Crnogoraca u Hrvatskoj.
– Osvjedočio sam se tijekom mog službenog posjeta i u kontaktima koje sam imao sa njima da je to briga, koja zavrjeđuje svaku pažnju i poštovanje i uvjeren sam da ćemo njegujući takav odnos prema nacionalnim zajednicama manjina u svojim državama dalje jačati naš, inače blizak odnos i kvalitetnu i prijateljsku saradnju – kazao je Vujanović, naglasivši da je interes naše države da hrvatska nacionalna zajednica osjeća punoću svog življenja u Crnoj Gori, da osjeća pripadanje Crnoj Gori, ali i Hrvatskoj.
Miodrag Kankaraš, gradonačelnik Tivta izrazio je zadovoljstvo da je Dom kulture konačno vraćen u funkciju i dobio dobrog domaćina, te da će se osobno založiti da nacionalna zajednica Hrvata Dom kulture dobije u zakup na duži vremenski period.
Tijekom boravka dva predsjednika u Donjoj Lastvi, izvan protokola se predsjedniku Josipoviću obratio Tivćanin Mato Marović, zastupnik bivših vlasnika zemlje u Mrčevcu, istaknuvši da imovina nije vraćena samo Hrvatima.
Nakon susreta u Donjoj Lastvi predsjednici Josipović i Vujanović su s kolegama obišli Gospu od Škrpjela i Perast.

Pogledajte fotografije