Hrvatskoga predsjednika u Pittsburghu dočekao je Izvršni odbor HBZ-a na čelu s predsjednikom Bernardom M. Luketichem i poveo ga na razgledavanje uredskih prostorija i muzeja u Glavnom uredu Zajednice

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nakon sudjelovanja u radu Generalne skupštine UN-a u New Yorku posjetio je 27.rujna Glavni ured Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu. Visokog gosta dočekao je Izvršni odbor HBZ-a na čelu s predsjednikom Bernardom M. Luketichem i poveo na razgledavanje uredskih prostorija i muzeja.

Ova naša najstarija i najbrojnija udruga Hrvata u dijaspori posjeduje i obimni muzej kojeg krase mnogi originalni radovi hrvatskih umjetnika iz domovine i Amerike. A i same uredske prostorije ukrašene su djelima naših čuvenih naivnih slikara: Ivana Generalića, Ivana Lackovića, Josipa Cugovčana, Mladena Veza, Branimira Dorotića i mnogih drugih. Pojedine muzejske eksponate donijeli su i darovali Zajednici mnogi doseljenici i njeni članovi. Tako da je muzej, koji nosi ime predsjednika Luketicha, velika kulturna riznica naših Hrvata u svijetu i ponos naše bogate kulturne baštine i identiteta. Jedna zasebna prostorija posvećena je našem umjetničkom velikanu Ivanu Meštroviću i njegovim djelima. Uz bogatu knjižnicu, tu je i jedna od najvećih glazbenih zbirki izvan domovine Hrvatske koja će se uskoro pojaviti u digitalnoj verziji i biti dostupna mnogih posjetiteljima web stranica Hrvatske bratske zajednice www.croatianfraternalunion.org.

Nakon razgledavanja i upoznavanja s muzejskom zbirkom, predsjednik Josipović izjavio je da je duboko impresioniran sadržajima i zahvalan HBZ-u što je sačuvala i čuva naše kulturne vrijednosti i identitet ovdje u Americi.
-Htio bih se zahvaliti vrijednim članovima Hrvatske bratske zajednice koji neumorno i s ljubavlju čuvaju hrvatsku kulturu i bogatu tradiciju u Americi, istaknuo je predsjednik Josipović.
U dvorani za sjednice održan je i kratki razgovor predsjednika Josipovića i Uprave HBZ-a u kojem su sudjelovali predsjednik Bernard Luketich, potpredsjednik / članske usluge Franjo Bertović i tajnik/blagajnik Edward Pazo. Razgovaralo se o povijesnoj ulozi Zajednice, ali i o trenutnom stanju članstva i Hrvata koji žive u Pittsburghu i okolici. Naglasak je ipak stavljen na kulturne sadržaje, hrvatski jezik, druženja i daljnje jačanja veza između domovinske i iseljene Hrvatske.
– Vaš vrijedni rad na polju kulture najbolji je spoj i most s domovinom Hrvatskom i na tome smo vam zahvalni, rekao je predsjednik Josipović.
U obližnjem restoranu D’Imperio’s priređen je svečani ručak u čast predsjednika Josipovića i njegove pratnje. Ručku je bilo nazočno oko 80 članova HBZ-a, a za tamburašku glazbu i zabavu brinula se Cobo-skupina ansambla St. George iz Cokeburga pod ravnanjem Marlene Luketich-Kocish.
Tekst: Franjo Bertović