Bernard M. Luketich početkom lipnja odstupio je s mjesta predsjednika, nakon što je svoj život posvetio Zajednici kojom se neizmjerno ponosio i koju je 36 godina uspješno vodio

Prvoga lipnja 2014.,u Pittsburghu, PA, točno na dan kada je službeno bio zaprisegnut za glavnog predsjednika Hrvatske bratske zajednice, Bernard M. Luketich (83) časno je stupio u mirovinu, nakon što je svoje srce i svoju dušu posvetio Zajednici s kojom se neizmjerno ponosio i koju je godinama uspješno vodio. Lipanjski broj Zajedničara (VOL. 109 / NO.12) posvećen je glavnom predsjedniku Luketichu.
Bernard M. Luketich, piše u Zajedničaru Franjo Bertović, glavni potpredsjednik/članske usluge HBZ-a, preuzeo je dužnost glavnog predsjednika HBZ-a 1978. godine, prigodom umirovljenja predsjednika Johna Badovinca. Iduće godine, 1979., na Nacionalnoj konvenciji HBZ-a u Torontu, glasovanjem delegata potvrđuje se njegov izbor, a to se ponavlja još osam puta, na nacionalnim konvencijama Zajednice. Krasile su ga mnoge odlike prirodnog vođe i izvanrednog čovjeka koji je sav svoj životni vijek posvetio svom hrvatskom rodu. Bez obzira na visoki položaj i ugled u Americi i svijetu, predsjednik Luketich je vrlo skromna, jednostavna, ali i «narodna» osoba. Njegove obveze i briga za članstvo HBZ-a, i maloga i jednostavnoga čovjeka, uvijek su mu bile prioritet.
Iako je Zajednicu vodio kroz burne događaje u domovini Hrvatskoj i svijetu, uspio je stvoriti homogenost članstva i uprave te pozitivno djelovati na mnoge događaje naše novije povijesti. Nikada Hrvatsku bratsku zajednicu, u 120- godišnjoj povijesti, nije prožimao tako čvrsti duh sloge i zajedništva kao danas. Ostavlja Zajednicu s visokim i čvrstim gospodarskim rastom i imovinom. Jedan je od rijetkih Hrvata čije se riječi osluškuju s osobitom pozornošću i štovanjem: u Washingtonu, Ottawi i Zagrebu. Uvijek je pazio i pazi, da svaki njegov korak ide u pravom smjeru a riječ da je odmjerena i da upućuje na ugled Zajednice i hrvatskoga imena.

Predsjednik Luketich se članstvu i kolegama u Zajedničaru obratio u zadnjoj predsjedničkoj kolumni svojega impresivnog mandata.

Nakon mojih 36 godina u predsjedništvu Zajednice, 1. lipnja ove godine sam se odlučio povući u mirovinu, s potpunim uvjerenjem u moje kolege u Glavnoj upravi, u činovničko osoblje u Glavnom uredu i naše bezbrojno članstvo diljem naše Zajednice koje je spremno dalje raditi i promicati Hrvatsku bratsku zajednicu i njenu osnovnu misiju.
Na ovom mojem dugom putu, kao vođa ove naše dične bratske ustanove, imao sam čast upoznati se i susresti se sa istaknutim državnim liderima, kao što su bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, bivši kanadski premijer Jean Chretien, pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te sadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Također sam imao čast susresti se sa velikim brojem američkih i hrvatskih veleposlanika, državnim ministrima, konzularnim i drugim uglednim državnicima. Uvijek sam se zalagao da imaju pozitivne odnose sa našom bratskom organizacijom. Nadalje, imao sam izuzetnu čast sastati se sa pokojnim papom Ivanom XXIII., zatim pokojnim papom Ivanom Pavlom II. (obojica su nedavno kanonizirani), pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem, kardinalom Josipom Bozanićem, kardinalom Vinkom Puljićem, kardinalom Donaldom Wuerlom te mnogim drugim hrvatskim biskupima, nadbiskupima i crkvenim dostojanstvenicima diljem Sjedinjenih Država, Kanade i Hrvatske.
S radošću sam organizirao mnoga putovanja i izlete u Hrvatsku što je našim članovima i njihovim obiteljima omogućilo da se još bolje upoznaju sa njihovim obiteljima u Hrvatskoj i da vide prirodnu ljepotu Republike Hrvatske. Tako smo podržavali tijesne veze između hrvatskih državnih vlasti u Hrvatskoj i naše Zajednice.
Nedostaju mi riječi kojima bi najbolje opisao koliko se zaista ponosim našom Zajednicom te koliko sam vam svima zahvalan i zadovoljstvo koje u ovim trenucima osjećam znajući da je naša Zajednica u dobrim rukama i na čvrstim temeljima te da će se dalje uspješno razvijati.
I na kraju, što drugo da vam još kažem….Hvala vam lijepa, sestre i braćo i živjela nam naša Hrvatska bratska zajednica!
(dšš)

Čestitka ravnatelja Hrvatske matice iseljenika

Poštovani gospodine Luketich!

Povodom Vašeg odstupanja s mjesta glavnog predsjednika Hrvatske bratske zajednice i umirovljenja želim Vam uputiti najbolje želje u moje osobno ime i u ime svih djelatnika Hrvatske matice iseljenika.
Suradnja Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika bila je za vrijeme Vašeg vodstva plodonosna. Zajednički smo organizirali sedam Omladinskih tamburaških festivala u Zagrebu, surađivali na organizaciji turneja folklornih skupina, humanitarne pomoći Hrvatskoj i općenito na općoj dobrobiti članova HBZ-a i ostalih hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.
Hrvatska matica iseljenika prepoznaje ulogu Hrvatske bratske zajednice te ćemo i dalje biti na raspolaganju za svaki oblik suradnje kojim ćemo podržati sve njene programe.

S poštovanjem,

Mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj