Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se tijekom posjeta hrvatskoj zajednici u južnom Ontariju susrela s hrvatskim svećenicima i obišla crkvu Kraljice Mira u Norvalu. Na Sveučilištu Waterloo u Kitcheneru susrela se s prodekanom hrvatskih studija i studentima hrvatskog jezika

Na međunarodnom sigurnosnom forumu Halifax u Kanadi/„Halifax International Security Forum“ predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je 20. studenoga sudjelovala na panelu „NATO: Nužan“/„NATO: Necessary“, zajedno sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, vice premijerkom Ukrajine za europske i euroatlantske integracije Ivannom Klympush-Tsintsadze i senatoricom Jeanne Shaheen iz američke savezne države New Hampshire.

Na panelu se raspravljalo o budućnosti NATO saveza sagledavajući trenutačne izazove s kojima se Savez suočava, s posebnim naglaskom na Rusiju i radikalni ekstremizam. Predsjednica Grabar-Kitarović je potaknula raspravu o ruskom utjecaju u hrvatskom susjedstvu te o infiltraciji islamskog radikalizma u jugoistočnoj Europi.

Drugi dan radnog posjeta Kanadi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je posjetom hrvatskoj zajednici u južnom Ontariju te susretom s hrvatskim svećenicima i obilaskom crkve Kraljice Mira u Norvalu.

Okupljeni svećenici upoznali su predsjednicu Grabar-Kitarović s problemima s kojima se susreću u svakodnevnoj komunikaciji s Hrvatima druge i treće generacije. Razgovaralo se o modelima očuvanja hrvatskog jezika i rada s mladima te načinima kako se najbolje može promicati kultura, povijest i znamenitosti Hrvatske. Hrvatska Predsjednica zahvalila je svećenicima na pomoći u promicanju hrvatske vjere, jezika i baštine.

U Norvalu se predsjednica Grabar-Kitarović obratila studentima, članovima hrvatsko-kanadske zajednice i bivšim stipendistima okupljenim na Croatian-Canadian Youth Mentorship Eventu. Okupljenim mladima predsjednica je govorila o važnosti obrazovanja i usavršavanja kroz cijeli život. Kritički se osvrnuvši na probleme u hrvatskom školskom sustavu, predsjednica Grabar-Kitarović, osim tehničkog unaprjeđenja sustava i informatizacije, nužnim smatra i promjene u nastavnom planu i programu koji mora pratiti razvoj društva u cjelini.

Cilj nam je, kazala je predsjednica, da u svakom učeniku prepoznamo njegove specifične vrijednosti i njih potičemo u razredu, a ne samo zadovoljavamo formu učenja radi dobrih ocjena. „Tek kad se u razredu počne prepoznavati i poticati najbolje u učeniku ili studentu imat ćemo zainteresiranog znanstvenika i dobrog stručnjaka. Očekuje nas puno posla na reformi“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U nastavku radnog posjeta Kanadi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Kitchener gdje se susrela s gradonačelnikom Berryem Vrbanovicem te s predstavnicima hrvatske zajednice u Kitcheneru.

 

Ovaj posjet hrvatskoj zajednici u Kanadi jasan je znak kako Republika Hrvatska računa na vaše iskustvo i znanje stečeno ovdje koje sigurno možemo primijeniti u raznim sektorima, posebice gospodarstvu i obrazovnom sektoru, kazala je hrvatska predsjednica na susretu s Hrvatima.

“Upravo Kitchener je dobar primjer grada koji ne obiluje prirodnim bogatstvima, a jasno je pozicioniran na mapi Kanade i svijeta – svojim ulaganjem u obrazovanje i spajanjem tog obrazovanja s primijenjenom tehnologijom, posebice IT sektorom. To je dokaz kako kvalitetna obrazovna reforma može pridonijeti razvoju društva i gospodarstva”, naglasila je Predsjednica.

Nakon susreta s gradonačelnikom, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Sveučilište Waterloo u Kitcheneru na kojem je upoznata s dostignućima u nano tehnologiji, području koje je budućnost daljnjeg tehnološkog razvoja. Ujedno je posjetila Kvantno-nano kompjuterski centar Lazaridis te posjetila Communitech, mjesto na kojem studenti mogu provesti u djelo svoje projekte putem startupa. U sklopu posjeta Sveučilištu Waterloo, hrvatska Predsjednica susrela se s prodekanom hrvatskih studija i studentima hrvatskog jezika. Fotogalerija dostupna na predsjednica.hr