Dan rođenja bana Josipa Jelačića jedan je četiri službena praznika hrvatske zajednice. Praznik se proslavlja u rodnom mjestu ovog hrvatskog velikana, a zajednički ga organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD „Jelačić” iz Petrovaradina

 

Hrvatska zajednica u RS proslavit će, 16. listopada 2012. godine, jedan od svoja četiri službena praznika – dan rođenja bana Josipa Jelačića. Praznik se proslavlja u Petrovaradinu, rodnom mjestu ovog hrvatskog velikana.

Tom prigodom u 17 sati bit će održana sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Program svečane proslave počinje u 18,30 sati svetom misom u crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu.

Poslije svete mise, u 19,30 sati bit će održana svečana akademija i prigodni kulturno-umjetnički program, uz predstavljanje knjige o životu i djelu književnika i glazbenika Stanislava Prepreka u okviru obilježavanja Godine hrvatskih velikana u Vojvodini. Nakon toga, bit će priređen domjenak u rodnoj kući bana Jelačića.

Proslavu praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji zajednički organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD „Jelačić” iz Petrovaradina. (http://www.zkvh.org.rs)