Skupu hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe u Tuheljskim Toplicama su, uz izlagače i sudionike, nazočili i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. Marin Knezović  i predstojnica hrvatskoga Državnog ureda za Hrvate izvan RH mr. Daria Krstičević

Godišnji pastoralni skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe, kojih se okupilo više od osamdeset, o temi «Pravo na rad i nezaposlenost u suvremenim društvima» započeo je s radom u utorak,  9. listopada u dvorcu «Mihanović» u Tuheljskim Toplicama, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Molitvu na početku skupa predvodio je predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni sarajevski biskup mons. Pero Sudar. Potom je pozdravnu riječ uputio uime organzatora delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč.  Ivica Komadina koji je ujedno i otvorio rad skupa.
Županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak je iskazala radost što se skup održava upravo na području te županije. Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. Marin Knezović je istaknuo kako pitanje rada i nezaposlenosti pogađa kako našu zemlju, tako i zemlje iz kojih dolaze i sudionici skupa. Predstojnica hrvatskoga Državnog ureda za Hrvate izvan RH mr. Daria Krstičević je istaknula kako Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni izborom ovogodišnje teme stavljanjem u fokus gorućih problema maloga čovjeka, a problemi maloga čovjeka su zapravo problemi društva u cjelini, još jednom pokazuje da se domovinska Crkva, svećenici i pastoralni suradnici, aktivno uključuju u društvena zbivanja, promišljaju probleme i izazove pred kojima se nalaze njezini članovi te se beskompromisno u duhu Božjega nauka bore za prava onih najugroženijih. Uvod u skup dao je dr. Adolf Polegubić. Potom je predavanje o pravu na rad održao prof. dr. Josip Grbac s Teologije u Rijeci.
Tijekom skupa dr. Jerko Valković će govoriti o dobrovoljnom radu (volonterstvu) pod vidom navještaja novog modela društva. Predavanje o vrijednosti rada u Hrvatskoj i Europi održat će dr. Gordan Črpić. Dr. Vladimir Dugalić  govorit će o svijetu rada u kontekstu današnje krize socijalne države, dok će dr. Zoran Šućur govoriti o siromaštvu i socijalnoj isključenosti nezaposlenih. U radu skupa sudjelovala je i ravnateljica Cartitasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. 
U srijedu, 10. listopada predviđeno je duhovno-studijsko putovanje u Hrvatsko zagorje. Misna slavlja tijekom skupa u dvorcu Mihanović predvodit će mons. Sudar, a skup završava s radom u četvrtak, 11. listopada.
U večernjim satima danas popodne bit će predstavljen zbornik radova (13. po redu) s prošlogodišnjeg skupa održanog u Bad Honnefu kod Bonna o temu „Mediji i suvremena evangelizacija“. O zborniku će govoriti dr. Jerko Valković i dr. Vine Mihaljević.
Tekst i fotografija: Adolf Polegubić