Generalu Anti Gotovini danas će u Zadru biti uručena povelja počasnog građanina Zadra koja mu je dodijeljena još 2001. kao i Nagrada Grada Zadra koju mu je lani 2011. dodijelilo Gradsko vijeće

Program obilježavanja Dana Grada Zadra i Blagdana Sv. Krševana jučer je u gradskoj vijećnici novinarima prezentirao gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Subota 24. studenog 2012. bit će posebno svečan dan, kazao je Vrančić jer osim blagdana Sv. Krševana slavimo slobodu generala Ante Gotovine. Vrančić je rekao da se to konačno može učiniti nakon 11 godina generalove odsutnosti, patnje, progona, strepnje i iščekivanja. No general Gotovina je, dodao je Vrančić, bio pobjednik u ratu, a sad je pravednik u miru.

– Obilježavanje Dana grada Zadra počinje u subotu već u 9.15 kad će za generala Gotovinu primanje upriličiti zadarski župan Stipe Zrilić. Gotovinu će na primanju pozdraviti svi načelnici općina i gradonačelnici u Zadarskoj županiji. Nešto kasnije misu u katedrali sv. Stošije predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić, rekao je gradonačelnik Vrančić.

Nakon mise u 11.30 u HKK u Zadru bit će održana svečana sjednica gradskog vijeća na kojoj će biti dodijeljene godišnje nagrade Grada Zadra. No to će biti i konačna prilika da se generalu Gotovini ne samo uruči povelja počasnog građanina Zadra koja mu je dodijeljena još 2001. nego i Nagrada Grada Zadra koju mu je 2011. dodijelilo Gradsko vijeće. Nakon svečane sjednice oko 14 sati general Gotovina će se na Forumu obratiti svim građanima Zadra i gostima. Inače, program na Forumu počinje već u 12.30 i trajat će do 16.30. U programu sudjeluju klape Bibinje i Sol iz Paga, grupa Forum i Jole. U čast svoga grada i generalova povratka nebo nad Forumu „zaparat” će avioni akro-grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje.

Gradonačelnik Vrančić rekao je da se očekuje dolazak velikog broja gostiju iz svih dijelova Hrvatske te je posebno zamolio Zadrane da koriste parkirališta izvan Poluotoka. Gradonačelnikova preporuka je poslana i vlasnicima lokala, da se dobro pripreme za subotu iako gradski oci još nisu donijeli odluku hoće li i u subotu biti produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Uglavnom, kaže Vrančić, službeni program u subotu će trajati do 16.30.