Dobitnicima natječaja nagrade su uručene u Veleposlanstvu Republike Čile u Zagrebu. Prvu nagradu osvojio je Mario Pribanić, drugu Katija Miljanović, a treću Alejandro Fabris Didolić

Veleposlanstvo Čilea u RH raspisalo je natječaj za esej na španjolskome jeziku, u kojem su mogli sudjelovati svi hrvatski građani, stariji od 18 godina, koji uče ili vladaju španjolskim jezikom.
Natječaj na temu “Hrvatska emigracija u Čileu” bio je otvoren od 1. do 29. studenoga 2013., a prva tri rada nagrađena su diplomom i novčanom nagradom od 3.500,00, 2.000,00 i 1.000,00 kuna.
Dobitnicima natječaja nagrade su uručene 13. prosinca u Veleposlanstvu Republike Čile u Zagrebu. Prvu nagradu osvojio je Mario Pribanić, drugu Katija Miljanović, a treću Alejandro Fabris Didolić.
Članovi žirija bili su veleposlanik Čilea u RH German Ibarra, predsjednik, Esther Montalvo, konzulica Čilea u RH, Mario Ostojić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, prevoditeljica Željka Lovrenčić i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.