Povelju dodijeljenu za osobite zasluge u djelovanju na kulturnom i prosvjetnom području te promicanju i očuvanju samobitnosti hrvatskog jezika i običaja u Mađarskoj, a u prigodi 25. obljetnice rada i djelovanja Saveza primio je predsjednik Joso Ostrogonac

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, 5. prosinca u Uredu predsjednice na Pantovčaku, održala je svečano primanje u prigodi uručenja odlikovanja i pohvala za 2016. godinu.
Među odlikovanima je i Savez Hrvata u Mađarskoj, hrvatska udruga koja djeluje najprije kao narodnosna organizacija od studenoga 1990. godine, a od sredine devedesetih godine kao udruga. Kako prenosi Medijski centar Croatica (Hrvatski glasnik – Radio Croatica) odličje je uime Saveza Hrvata u Mađarskoj preuzeo predsjednik Udruge Joso Ostrogonac.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske i Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, predsjednica Republike donijela je odluke o dodjeli odlikovanja pa tako i odluku o dodijeli Povelje Republike Hrvatske za osobite zasluge u djelovanju na kulturnom i prosvjetnom području te promicanju i očuvanju samobitnosti hrvatskog jezika i običaja u Mađarskoj, a u prigodi 25. obljetnice rada i djelovanja, Savezu Hrvata u Mađarskoj.
(Hrvatskiglasnik)

Više o odlikovanima