Filipjanski načelnik Zoran Pelicarić Peco i gradonačelnik južnomađarskog grada Mohača Szeko Jozsef u sklopu četverodnevnog obilježavanja Dana općine i nebeskog zaštitnika sv. Roka, potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji.

Riječ je o sporazumu o partnerstvu između Grada Mohača i Općine Sveti Filip i Jakov.

–  Trajnim učvršćivanjem međusobnih prijateljskih veza ljudi, naročito mladih, želi se postići da različitost jezika i kulture ne bude razdvajajuća barijera, nego živi sastavni dio zajedničke europske kulture, kazao je Pelicarić.

Svečano potpisivanje Povelje 18. svibnja prethodno je održano u Mohaču. Ovo je bilo uzvratno, moglo bi se reći, spektakularno potpisivanje Povelje u Ilirijevoj Villi Donat.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Povelje o suradnji i prijateljstvu gradonačelnik Jozsef je rekao da ih ona sada i formalno obavezuje na suradnju i razmjenu u ostvarivanju zajedničkih interesa, prvenstveno na zajedničkim projektima koje financira Europska unija.

– Pronalaženje zajedničkog europskog rješenja za probleme koji utječu na cijelu Europu je moguće samo kada ljudi, organizacije i institucije država članica međusobno surađivaju, uče jedni od drugih, stvarajući nove prakse, naglasio je Jozsef, gradonačelnik sa 16-godišnjim stažem.

Izvor: Zadarski list, Velimir Brkić