Sveučilišna četverotjedna škola hrvatskoga jezika i kulture ove je godine okupila 34 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja. Osim programa u Zagrebu, za studente su bili organizirani studijski izleti u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera

U Zagrebu je u petak, 18. srpnja svečanom podjelom diploma na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu završila ovogodišnja četverotjedna Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu.
Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.
Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture ove je godine okupila 34 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja (Australija, Austrija, Bolivija, Južna Koreja, Danska, Italija, Japan, Kanada, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Rusija, SAD, Švicarska) te je i brojnošću pokazala da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Kao i svake godine, i ove su polaznici bili raspoređeni u skupine prema jezičnome predznanju, a skupine su imale simbolične nazive, ove godine vezane za hrvatske izume: penkala, cepelin, struja, kravata i padobran. Akademski je program obuhvaćao 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave. Jezična se nastava sastojala od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati.

Osim akademskog jezičnog programa, studenti su sudjelovali u programu kulture. Na samome su početku bili upoznati s hrvatskim identitetom i promocijom, a slijedila su predavanja o hrvatskoj povijesti od kojih je jedno, ono o Domovinskome ratu, organizirano u Hrvatskom povijesnom muzeju.
Večernja događanja bila su obogaćena raznim kulturnim događanjima, a s posebnim oduševljenjem je doživljena noćna tura po Zagrebu pod nazivom Tajne Griča, koncerti klape Nostalgija i glazbene skupine Cinkuši, razgled popularne izložbe National Geographic – Hrvatska iz zraka te zajednička svečana večera.
Osim programa u Zagrebu, za studente su organizirani studijski izleti u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera.

Tekst: Lada Kanajet Šimić