Publika u Orašju uživat će u tjednom rujanskom festivalskom programu koji je strukturiran od sedam najboljih hrvatskih filmova prikazanih na ovogodišnjem međunarodnom Pula Film Festivalu

Sutra u subotu 3. rujna počinju 21. Dani hrvatskoga filma u Orašju, čije će se projekcije odvijati do petka 9. rujna 2016. Publika u Orašju uživat će u tjednom festivalskom programu koji je strukturiran od sedam najboljih hrvatskih filmova prikazanih na ovogodišnjem međunarodnom Pula Film Festivalu. Festival i popratni sadržaji obiluju izvrsnim ostvarenjima i susretima s uglednim filmskim umjetnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čiji optimizam u razmjeni iskustava i sjajnoj zabavi, unatoč oskudnoj financijskoj potpori institucija, ne posustaje dulje od dva desetljeća – zahvaljujući entuzijazmu jednog od najvećih živućih filmskih glumaca kakav je Posavljak Ivo Gregurević.

Običaj je da se s ljetnog pulskog festivala, projekcije sele tijekom babljeg ljeta na oraško filmsko platno. Za razliku od većine festivala ovaj u Posavini nema stresa niti žurbe, budući je revijalnog, a ne natjecateljskog, karaktera. Glamur se stvara u opuštenom druženju pa se filmaši – redatelji, glumci, producenti, glazbenici, snimatelji i ini umjetnici – rado susreću u Orašju kod prijatelja Ive, a njegovu zavičaju donose sjaj velikih domaćih i svjetskih ekrana. Privučeni kreativnim ozračjem koje taj umjetnik potiče nesebičnim angažmanom u stvaralaštvu i organizaciji oraških Dana filma filmski se svijet svake godine nanovo vraća u Posavinu.

Slavni glumac, i Zagrepčanin i Posavljak istodobno, Ivo Gregurević zaslužuje odlikovanje za doprinos kulturnom razvitaku budući da se elitna audiovizualna kultura rijetko susreće izvan metropole i nekoliko velikih hrvatskih gradova jer su sredstva za kulturu spala na najniže grane u suvremenoj Hrvatskoj povijesti – ispod 1 posto državnog proračuna. Jedina simbolična nagrada koja se dodjeljuje na ovom festivalu Zlatni dukat, bit će uručena za doprinos razvoju filmske produkcije – koju će ove godine dobiti glumica Nives Ivanković i redatelj Hrvoje Hribar, dok će za pokroviteljstvo festivalu biti nagrađen Tomislav Antunović.

Iako se priželjkivalo i očekivalo da se ovogodišnji festival otvori u novoj sportskoj dvorani u Orašju, koja bi mogla primiti puno više posjetitelja nego mjesna kino dvorana, nažalost to se neće dogoditi. Tako će i 21. Dani hrvatskog filma biti održani u kino dvorani u Orašju. Zbog ograničenosti kapaciteta i velikog interesa kako gostiju, tako i domaćih gledatelja, brojni će građani i ovoga puta ostati uskraćeni za ovaj filmski užitak. Od početka se na ovom filmskom festivalu tražila karta više!

Prisjetimo se, Festival Dani hrvatskog filma u Orašju od utemeljenja uživa svesrdnu potporu Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba, koja se u projekt uključuje i kao jedna od glavnih pokrovitelja i kao izvršitelj pojedinih organizacijskih zadatka koji su na najučinkovitiji način povezali filmske umjetnike s našeg prestižnog međunarodnog festivala u Puli i one koji se rado odazivaju festivalu u Orašju. Matičina djelatnica Nives Antoljak zaslužna je za svakogodišnje učešće HMI da bi naši Posavljaci imali priliku pogledati najnoviju jednogodišnju hrvatsku produkciju. Na svečanosti otvorenja najavljeni su brojni gosti iz svijeta kulture i javnog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima će biti i v.d. ravnateljica HMI prof. Mirjana Ana-Maria Piskulić. Državni ured za Hrvate izvan RH iz Zagreba projekt je podupro s novčanim iznosom od 60 000 kuna.

Nakon svečanosti otvorenja 21. Dana hrvatskoga filma, u kojoj će se na pozornici kino dvorane predstaviti brojni umjetnici i gosti ovogodišnje filmske priredbe, načelnik Općine Orašje Đuro Topić – prema tradiciji dobrog i uzornog domaćina – proglasiti će festival otvorenim.

Uslijedit će i prva od ukupno 7 filmskih projekcija. 21. Dani hrvatskog filma u Orašju započet će filmom Zrinka Ogreste „S one strane“. Film „S one strane” redatelja Zrinka Ogreste u produkciji Interfilma – nakon žetve Zlatnih arena u Puli, bit će hrvatski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji film na stranom jeziku, odlučila je ovih dana Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Kao što je poznato filmu „S one strane“ pripalo je, uz veliku Zlatnu Arenu za najbolji film na 63. Pulskom filmskom festivalu, još šest Zlatnih Arena i to za režiju Zrinku Ogresti, za scenarij Mati Matišiću i Zrinku Ogresti, za najbolju glavnu žensku ulogu Kseniji Marinković za ulogu Vesne, za najbolju glavnu mušku ulogu Lazaru Ristovskom za ulogu Žarka u filmu, za montažu Tomislavu Pavlicu te za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i Ivanu Zeliću. Cijela ekipa na čelu s Ogrestom očekuje se s radošću u Orašju.

U programu ćemo također vidjeti: 4. 9. 2016. „Sve najbolje”, redateljice Snježane Tribuson; 5. 9. 2016. „Narodni heroj Ljiljan Vidić”, redatelja Ivana Gorana Viteza; 6. 9. 2016. „Ministarstvo ljubavi”, redatelja Pave Marinkovića; 7. 9. 2016. na redu je proslavljeni film „Zvizdan”, redatelja Dalibora Matanića; 8. 9. 2016. „Ljubav ili smrt”, redatelja Danijela Kušana i 9. 9. 2016. „Smrt u Sarajevu”, redatelja Danisa Tanovića.
Svi filmovi počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan!

Više

Tekst: Vesna Kukavica