U Zimsku školu folklora u Crikvenici dolazi sedamdeset polaznika iz raznih hrvatskih društava diljem svijeta: Argentine, BiH, Mađarske, Njemačke, SAD, Slovačke, Srbije (Vojvodine), Švicarske i naravno iz cijele Hrvatske

U crikveničkom hotelu „Kaštel“ u četvrtak, 3. siječnja 2013. godine započinje tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA područja (narodni plesovi Like, Podvelebitskog kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Pašmana, Paga, Ugljana i Dugog otoka, šibensko – primoštenskog priobalja, otoka i Zagore, Drniške, Sinjske i Imotske krajine, Poljica, Zabiokovlja, doline Neretve, Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja).

Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama, pjesmama i tradicijskim glazbalima dinarskoga područja, te predavanja o kinetografiji (plesnom pismu), osnovama dječjega folklora, scenskoj primjeni folklora, metodama rada sa seoskim folklornim grupama i reproduktivnim ansamblima. Svrha ove škole je obrazovanje voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz njega, na odjelu folklornoga plesa predavanja će održati vrsni hrvatski stručnjaci: prof. Vido Bagur, prof. Nenad Milin, ing. Goran Knežević, prof. Josip Forjan, prof. Kristina Benko Markovica i Miroslav Šilić. Odjel sviranja tambura i ove zime vodi prof. Tibor Bün, a kao gost predavač u nastavi će sudjelovati i maestro Siniša Leopold. Treći odjel koji okuplja svirače tradicijskih glazbala vodit će prof. Vjekoslav Martinić.

Za Zimsku školu folklora prijavljeno je sedamdeset polaznika a dolaze iz raznih hrvatskih društava diljem svijeta: Argentine, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Srbije (Vojvodine), Švicarske i naravno iz cijele Hrvatske.

Škola folklora završava u subotu, 12. siječnja uvečer svečanim završnim koncertom svih polaznika koji će se održati kao i uvijek do sada u Gradskoj športskoj dvorani u Crikvenici.

Tekst: Srebrenka Šeravić