43. hrvatski seminar za strane slaviste, kojega vodi izv. prof. dr. sc. Tvrtko Vuković, održava se u Dubrovniku od 18. do 29. kolovoza 2014. godine
Ovoga ljeta 43. po redu hrvatski seminar za strane slaviste održat će se u Dubrovniku od 18. do 29. kolovoza 2014. U nastavnome dijelu programa, sudjelovanjem u radu lektorata/proseminara, polaznici će moći poboljšati svoje znanje hrvatskoga jezika, odnosno proučavati odabrane lingvističke, književne, povijesne i kulturološke teme. Sadržajna uporišta seminarskog programa su nastava u lektoratima/proseminarima i predavanja. Ovogodišnja je tema predavanja Jezične, književne i kulturne politike. Dvanaest će stručnjaka iz različitih područja ponuditi suvremene perspektive na spomenutu temu.
Organizacijski odbor:  Izv. prof. dr. sc. Tvrtko Vuković, voditelj Zagrebačke slavističke škole; dr. sc. Tatjana Pišković, zamjenica voditelja; dr. sc. Lana Molvarec, programska tajnica i Božena Jurčić, financijska tajnica te Nevenka Vručina, administrativna tajnica.
Opširnije: 43. hrvatski seminar za strane slaviste (http://www.hrvatskiplus.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1260:43-hrvatski-seminar-za-strane-slaviste&catid=132:obavijesti&Itemid=179)
 
Program 43. seminara (http://www.hrvatskiplus.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1272:43-seminar-korisne-informacije&catid=132:obavijesti&Itemid=179)

Osnovni su oblici posredovanja kroatističkih sadržaja koje Zagrebačka slavistička škola primjenjuje u stručnome usavršavanju stranih kroatista: lektorati/proseminari, tematski ciklusi predavanja, fakultativni program, kulturna zbivanja i stručni izleti. Na hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjeluje 60 polaznika koji dolaze iz 22 države, a među njima su i polaznici iz hrvatskoga iseljeništva te zemalja srednje i jugoistočne Europe u kojima žive hrvatske autohtone manjine. Zagrebačka slavistička škola počela je s radom 1972. godine, a djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1972. do 1990. seminari su se održavali u Dubrovniku i Zagrebu, 1991. u Zagrebu, a od 1992. do 1998. u Puli, da bi se od 1999. ponovno održavali u Dubrovniku. Organizaciju ovogodišnjega 43. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.
Tijek 43. seminara koji traje do 31. kolovoza, može se pratiti na internetskim stranicama www.hrvatskiplus.org

Tekst: Vesna Kukavica