Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 22. lipnja svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu, koja će ove godine okupiti 33 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 22. lipnja 2013. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 19. srpnja u Zagrebu.

Službeno otvorenje bit će 24. srpnja, ponedjeljak, u 9.00 na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu; dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu; mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. 
Akademski program obuhvaća 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima; studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.
Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.

I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 33 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja.