U okviru svečanosti, dodijelit će se ovogodišnje nagrade Komore za Business Excellence u svim kategorijama i bit će dodijeljene stipendije Croatian-Canadian Scholarship Funda za studij na prestižnim kanadskim sveučilištima koje će dodijeliti predsjednik AMCA Toronto i član Uprave Komore Krešimir P. Mustapić

Sve je spremno za početak 14. susreta kanadsko-hrvatskih gospodarstvenika. U Ontariju u Burlington Convention Centru u torontskom metropolitanskom području u petak, 6. svibnja održat će se 14. godišnji susret poduzetnika koje umrežava Kanadsko-hrvatska gospodarska komora/The Canadian-Croatian Chamber of Commerce. Na svečanoj večeri 14. susreta gospodarstvenika očekuje se oko 600 uzvanika. Riječ je o organizaciji od 45 tvrtki vezanih uz Kanadu i tržište obiju zemalja, koja je utemeljena prije 21 godinu s ciljem razvitka zajedničkih gospodarskih potencijala. Predsjednik Komore je ugledni poduzetnik John Marion, čiji su rezultati vrlo zapaženi u poslovnom svijetu. Aktualni članovi Uprave Komore su poduzetni ljudi: John Alpeza, Emil Bošnjak, Joe Draganjac, Ivan T. Grbešić, Robert Hudaj, Mary Kapov, Krešimir P. Mustapić i Michael Krasic. Savjetodavni odbor Komore trenutačno čine stručnjaci kao što su Steve Krašić, Vladimir Bubrin, Wanita Kelava i Michael Yelavich.

Većina članica Kanadsko-hrvatske gospodarske komore već je prisutna u hrvatskoj poslovnoj zajednici za koju se odlučila ponajprije radi čvršćih veza s vlastitom matičnom državom. Logično je stoga da Komora sustavno valorizira poslovnu izvrsnost svoga članstva, dodjeljujući godišnju nagradu za Business Excellence u nekoliko kategorija.

Uz gospodarska postignuća, Komora se afirmirala i u promoviranju aktivnosti na području kulture i obrazovanja te potpori humanitarnim projektima i razminiravanju RH nakon Domovinskoga rata. Dio slave pripada joj i za ukidanje vize za naše državljane koji odlaze u Kanadu.
Lani su kanadsko-hrvatski poduzetnici u Burlington Convention Centru privukli, uz diplomaciju obiju zemalja, i uglednike iz tamošnjega javnog života među kojima je bila i premijerka Ontarija, Kathleen Wynne, te federalna ministrica transporta Lisa Raitt, uz mnogobrojne parlamentarce i gradonačelnike Mississauge, Bramptona, Kitchenera i ostalih središta u kojima živi hrvatska zajednica.

Nedvojbeno je da članstvo Komore u dva desetljeća svoga djelovanja olakšava bilateralne gospodarske tijekove, dajući potporu organiziranom nastupu hrvatske poslovne zajednice u Kanadi s ciljem ostvarivanja pojedinačnih probitaka, kao i snažnijeg doprinosa promicanju općih hrvatskih interesa u Kanadi i obrnuto.

U okviru svakogodišnjeg susreta gospodarstvenika tradicionalno se u Torontu priređuje i bogati kulturno-umjetnički program za poslovne uzvanike i njihove goste iz javnog i kulturnog života Onatarija. Ovom prigodom očekuje nas fascinantna prodajna izložba kanadsko-hrvatskih likovnih umjetnika u humanitarne svrhe.

U okviru svečanosti bit će dodijeljene stipendije Croatian-Canadian Scholarship Funda za studij na prestižnim kanadskim sveučilištima koje će dodijeliti predsjednik AMCA Toronto i član Uprave Komore Krešimir P. Mustapić.

Susret gospodarstvenika prigodnim će glazbenim programom uveličati The Canadian Croatian Chorale Society kojeg vodi istaknuti kanadski glazbenik hrvatskih korijena Edward J. Mavrinac.

Zaključno, Hrvatska i Kanada su u prošloj godini imale trgovinsku razmjenu od 137,6 milijuna američkih dolara. Hrvatska je povećala svoj izvoz u Kanadu na 16 milijuna američkih dolara, a uvoz u Hrvatsku se kretao oko 33 milijuna. Najjači izvoznik ovoga desetljeća iz RH u Kanadu je farmaceutska tvrtka Pliva, koja bilježi veliki rast od gotovo 300 posto – za što je Kanadsko-hrvatska gospodarska komora prije par godina i nagradila ondašnjeg Plivina direktora Tihomira Oreškovića – koji je u međuvremenu postao predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije CETA očekuje se sredinom 2016. godine, što će omogućiti lakši izvoz hrvatskih proizvoda na kanadsko tržište i obrnuto.

S nestrpljenjem iščekujemo dodjelu ovogodišnjih nagrada Kanadsko-hrvatske gospodarske komore/The Canadian-Croatian Chamber of Commerce za Business Excellence u svim kategorijama, a organizatoru želimo puno uspjeha u ovom značajnom poslovnom pothvatu za obje zemlje.

Napisala: Vesna Kukavica

  
Potpisi pod slike:

1 – Ted Opitz, član Parlamenta; Wladyslaw Lizon, član Parlamenta, John Marion, predsjednik Kanadsko-hrvatske
     gospodarske komore; Veselko Grubišić, hrvatski veleposlanik u Kanadi i konzul Ljubinko Matešić
2 – Nagrada Komore Plivi, Podravki i Krašu 2015.
3 – Krešimir P. Mustapić, predsjednik AMCA Toronto i član Uprave Komore