Organizator Hrvatskog tjedna kulture je Hrvatski svjetski kongres Njemačke i Hrvatska katolička zajednica grada Darmstadta, dok su pokrovitelji – uz grad domaćin, Veleposlanstvo RH u Njemačkoj, Državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika.

Svi putovi vode ovih dana u Darmstadt gdje je u čast ulaska naše zemlje u Europsku uniju započeo najveći hrvatski kulturni događaj ove godine u Njemačkoj. Entuzijazam kreativaca, poput onih iz hrvatske zajednice grada Darmstadta u partnerstvu s kulturnim djelatnicima te zapadnonjemačke metropole smještene u pokrajini Hessen, ostvario je niz inovacija u prezentaciji hrvatskih kulturnih sadržaja dostojnih divljenja, u kojima publika može uživati od 18. do 26. svibnja.
Hrvatski tjedan kulture, koji producentski i autorski potpisuje vrijedni njemački Hrvat mr. sc. Edi Zelić, zamišljen je kao sedmodnevna manifestacija s raznorodnim sadržajem i to iz područja audiovizualnih umjetnosti i filma, književnosti, znanosti, kulturne baštine te društvenih aktivnosti poput simpozija o Hrvatskoj kao novoj članici EU-a.
Program izvode, uz vrhunske umjetnike iz domovine poput filmskoga redatelja Arsena Antona Ostojića, stvaraoci hrvatskih korijena iz Njemačke kao što je književnica Jagoda Marinić, ali i naši znanstvenici s frankfurtskom adresom poput Ivana Đikića, člana Njemačke akademije Leopoldine.
Organizator Hrvatskog tjedna kulture je Hrvatski svjetski kongres Njemačke i Hrvatska katolička zajednica grada Darmstadta, dok su pokrovitelji – uz grad domaćin, Veleposlanstvo RH u Njemačkoj, Državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika.
Ovaj program nedvojbeno odražava procese današnjice prisutne među našim migrantima, čiji će sadržaj pridonijeti afirmaciji tolerancije, razumijevanja, solidarnosti i poticanja interkulturalne komunikacije .

Od događaja preporučujemo: 

21.5. – Književna večer s Jagodom Marinić
22.5. – Predavanje prof. dr. Ivana Đikića
25.5. – Koncert Ansambla nacionalnih plesova “Lado”
26.5. – Podijska diskusija “Hrvatska u Europskoj uniji „ povodom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji

U mjesecu svibnju u Darmstadtu će biti prezentirani hrvatski turizam, književnost, znanost, film, umjetnost i kultura. Više informacija o terminima, ulaznicama, sudionicima, lokacijama događaja itd. pročitajte na stranicama medijskog partnera www.crodnevnik.de ili na službenoj web stranici priredbe.
Na Hrvatskom tjednu kulture u Darmstadtu sudjelovat će i učenici Hrvatske nastave u Darmstadtu i Griesheimu te njihovi roditelji. Učenici će se predstaviti u srijedu i četvrtak, 22. i 23. svibnja., u Luisen centru u Darmstadtu od 14.00 do 18.00 h. Uz izložbu plakata o Republici Hrvatskoj, koje su napravili učenici Hrvatske nastave Hessen iz Kassela, Friedrichsdorfa, Wiesbadena, Main-Thaunus Kreisa, Darmstadta i Griesheima, održat će se i radionica glagoljice koju će voditi Oliver Zeko i učiteljica Vedrana Moslavac.
Više informacija o terminima, ulaznicama, sudionicima, lokacijama događaja itd. pročitajte na stranicama medijskog partnera www.crodnevnik.de ili na službenoj web stranici priredbe.