Kongres je zamišljen kao četverodnevni radni susret oko 130 hrvatskih stručnjaka iz područja humanističkih i društvenih znanosti, ali i kao događaj na kojem bi se potaknulo pronalaženje odgovora na goruća pitanja izvandomovinske Hrvatske

Hrvatski iseljenički kongres prvi je znanstveni skup koji će istaknuti i povezati zajedničke teme iseljene i domovinske Hrvatske, a otvara ga predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Kongres je zamišljen kao četverodnevni radni susret oko 130 hrvatskih stručnjaka iz područja humanističkih i društvenih znanosti iz domovine i iseljeništva na više razina, kao prilika za međusobno upoznavanje i umrežavanje na svim područjima društvenoga života i suvremene mobilnosti, ali i kao događaj na kojem bi se potaknulo pronalaženje odgovora na goruća pitanja izvandomovinske Hrvatske i iznijela zajednička rezolucija o budućem odnosu domovine prema svojim iseljenicima u aktualnoj eri sveprisutne mobilnosti.

Početak rada Kongresa blagoslovit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Svoje će pozdrave okupljenima uputiti i vatikanski izaslanik šef Ureda pri Vijeću za pastoral selilaca i izbjeglica mons. Edward Robinson Wijesinghe, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, zastupnici u Europskom parlamentu iz redova hrvatskog iseljeništva, veleposlanici Australije, Čilea, Kanade i Poljske te predsjednik Organizacijskog odbora Hrvatskog iseljeničkog kongresa 2014.

Organizatori Kongresa su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Ured HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, a suorganizatori Hrvatski svjetski kongres; Državni ured za Hrvate izvan RH; Hrvatski klub za međunarodnu suradnju; Katedra za hrvatski jezik i kulturu, Sveučilište Waterloo, Kanada; Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Sveučilište Macquarie, Australija; Centar za kulturu i informacije Maksimir, Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagrebačka škola ekonomije i managmenta; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Katolički bogoslovni fakultet i Društvo hrvatskih književnika.

Kongres se održava od 23. do 26. lipnja više lokacije: u gornjogradskoj Starogradskoj vijećnici i u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu i Hrvatskoj matici iseljenika.

Govornici iz domovine i svijeta referirat će nekoliko tema: HRVATSKO ISELJENIŠTVO – SAD I OVDJE, ZNANOST U DIJASPORI: PERSPEKTIVE SURADNJE, IZOVI I PERSPEKTIVE, DVOJBE DRUGOG NARAŠTAJA, UČITI HRVATSKI, HRVATSKA INOZEMNA PASTVA U HRVATSKOJ DIJASPORI, DIJASPORA I IDENTITET, KAKO POBOLJŠATI GOSPODARSKU SURADNJU IZMEĐU HRVATSKE DIJASPORE I HRVATSKOGA GOSPODARSTVA, MOGUĆNOSTI I POTENCIJAL ZA INVESTICIJE U HRVATSKOJ, INSTITUCIJE I NJIHOVI PORTRETI.

Prvoga dana sudionike u Dvercima dočekuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U utorak, 24. lipnja u NSK bit će priređena izložba serijskih publikacija Hrvata izvan Hrvatske. U srijedu, 25. lipnja u Katedrali će biti misa u povodu Dana državnosti, a službu Božju predvodi kardinal Josip Bozanić. Istoga dana u GK “Komedija održat će se svečani koncert za sudionike kongresa.

Kongres će četvrtoga, 26. lipnja, obogatiti i predstavljanje knjige Vesne Drapač: „Constructing Yugoslavia“ te elektroničke inačice „Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina“. Predstavljanje će se, kao i press konferencija, održati u Hrvatskoj matici iseljenika.

Program

Video s otvaranja