Dužijanca 2013. počela je blagoslovom žita na Markovo, 25. travnja 2013. godine, na salašu Albe Stipića u Maloj Bosni. Organizacijski odbor Dužijance 2013. utvrdio je program cijele manifestacije, koja će trajati četiri mjeseca, do Bunarićkog proštenja 24. i 25. kolovoza, a uključit će brojne događaje.

Kulturna manifestacija u Subotici nastala je na temelju žetvenih običaja bačkih Bunjevaca, oko Subotice nazivan „dužijanca“, oko Sombora i Bajmoka „dožionica“, Blaško Rajić spominje „doženjancu“, Ive Prćić st. „dožejancu“. Proslavljala se u poljodjelskim obiteljima, koje su se bavile uzgojem pšenice („žita“). Motivi su joj jednostavni i podudarni s motivima žetvenih običaja u Dalmaciji i Lici, u Gradišćanskih Hrvata, koji je nazivaju „doženjka“, te drugih europskih poljodjelskih naroda u čijoj se tradiciji proslavlja završetak žetve.

Godine 1968. proslava dužijance organizirana je kao folklorno-turistička manifestacija s bogatim programom priredaba – natjecanje risara, kolo s izborom bandaša i bandašice, konjičke utrke, izložbe, skupština risara i mimohod sa završnom svečanošću u kojoj je prikazan običaj obiteljske dužijance.

Program

Doznajte više o Dužijanci