Odlazak velikoga čovjeka i domoljuba obiju domovina – Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske veliki je gubitak. Ponos zbog njegovih postignuća obnavlja nadu da će Zajednica rasti i dalje i da će stasati nove generacije tamburaša hrvatskih korijena i čuvara jezika i tradicije stare domovine

U Hrvatskoj matici iseljenika 17. prosinca je održana komemoracija povodom smrti Bernarda M. Luketicha (1931. – 2015.), dugogodišnjega glavnoga predsjednika Hrvatske bratske zajednice u Americi. Na komemoraciji su se mnogim prijateljima, suradnicima i poštovateljima Luketicheva lika i djela obratili ravnatelj HMI Marin Knezović, Ivana Perkušić iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ante Beljo, veleposlanik Gordan Bakota, počasni konzul Novoga Zelanda Nikola Jelinčić, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, a konferansu je vodila voditeljica Matičina odjela za informiranje iseljeništva Mirjana Piskulić.
U emotivnim govorima istaknute su mnoge vrline glavnoga predsjednika HBZ-a i emeritusa Bernarda M. Luketicha, inicijatora Nacionalne federacije američkih Hrvata, Hrvatsko-američkog poslovnog udruženja grada Pittsburgha, visokog dužnosnika u Nacionalnom bratskom kongresu Amerike, načelnika Cokeburga, rudareva sina, rudara, vojnika, tamburaša i sjajnog promotora hrvatske kulture i baštine. Predsjedničku dužnost najstarije hrvatske fraternalističke organizacije, na koju je biran 9 puta na demokratskim izborima, obnašao je punih 36 godina i to od godine 1978.
Preminuo je 8. prosinca, a nakon pogreba su se na oproštaju od svoga brata Bernarda u Hrvatskom domu u njegovu rodnome gradu okupili brojni članovi Zajednice kojoj je ostao odan do posljednjega dana. Dokazavši se jednom od vodećih intelektualnih osobnosti hrvatske dijaspore na sjevernoameričkome kontinentu, bio je veliki i dokazani prijatelj Hrvatske matice iseljenika i domovine svojih predaka, u kojoj je Zajednica s uspjehom nekoliko puta održala svoje tamburaške festivale. Luketichevom ostavštinom mogu se nedvojbeno smatrati kreativni kulturni, obrazovni, sportski i humanitarni programi koje je pokrenuo, a čije pozitivne učinke uživa današnje brojno članstvo u SAD-u, Kanadi i Hrvatskoj.
Odlazak velikog čovjeka i domoljuba obiju domovina – Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske veliki je gubitak. Ponos zbog njegovih postignuća obnavlja nadu da će Zajednica rasti i dalje i da će stasati nove generacije tamburaša hrvatskih korijena i čuvara jezika i tradicije stare domovine.
Na komemoraciji je nazočnima prikazan video-zapis s primanja Povelje Republike Hrvatske kojim je predsjednika Luketicha 2014. odlikovao hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Prisutni su se mogli upisati i u knjigu žalosti, koja će se poslati ožalošćenoj obitelji u Ameriku. Oproštaj od predsjednika Luketicha protekao je uz tamburašku glazbu Gazda i Tamburgera, kako i priliči rastanku s tamburašem.
(dšš)

Fotografije: Ratko Mavar