Proslavi ulaska RH u EU pridružuju se i gradišćanski Hrvati akcijom Po staza naših starih, kojom se obilježava 400. godišnjica iseljavanja Hrvata iz naših krajeva pred osmanlijskom najezdom početkom 16. stoljeća.

Ne priprema se samo hrvatska država za obilježavanje i proslavu ulaska u Europsku uniju, tome se pridružuju i gradišćanski Hrvati akcijom Po staza naših starih, od 1. do 14. srpnja, kojom se obilježava 400. godišnjica iseljavanja Hrvata iz naših krajeva pred osmanlijskom najezdom početkom 16. stoljeća.

Naime, već 2. srpnja stići će 20-ak gradišćanskih Hrvata, predvođenih dr. Franjom Pajrićem iz Soprona u Mađarskoj, u Sinac, da bi sljedećega dana i službeno započela njihova hodnja iz Otočca prema Brinju, Modrušu, Ogulinu, Ozlju i dalje kroz Hrvatsku i samo Gradišće do zaključno hrvatskih naselja u Slovačkoj.

Treći srpnja bit će slavljena sveta misa u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini, koju će predvoditi biskup Bogović, a u večernjim satima u središte Otočca na konjima trebaju stići Gradišćanci. 

Ispred Gackoga pučkog otvorenog učilišta odvijat će se kulturno-umjetnički program, na kojem će biti predstavljen cijeli projekt, a zatim bi folklorna društva nastavila druženja koja bi završila svehrvatskim kolom, što su ga osmislili sudionici iz Gradišća.

Uz Katedru Čakavskog sabora regije Gacke, sestrinske katedre Čakavskog sabora u Sopronu, potporu manifestaciji dat će i Grad Otočac, Srednja škola Otočac, Gacko pučko otvoreno učilište, DVD Otočac, a sve će pratiti i kamere Hrvatske radiotelevizije.
Manifestacija je isplanirana već prošle godine dolaskom Franje Pajrića iz Šoprona u Gacku i Otočac. Naime, Hrvati u mađarskom dijelu Gradišća su 2011. osnovali Katedru Čakavskog sabora Šopron te bili primljeni iste godine u krovnu organizaciju Čakavskog sabora, tada kao najmlađa katedra koja njeguje čakavsku riječ. Zahvaljujući toj činjenici, Katedra Čakavskog sabora Šopron inicirala je obilježavanje isljeljenja u novu domovinu, surađujući s katedrama u Otočcu i Modrušu.
Tadašnja projekcija šopronske Katedre bila je simbolični konvoj iseljenja na konjima koji bi krenuo iz Otočca pa preko Brinja, Modruša, Karlovca, Jastrebarskog, Zagreba, Varaždina, Čakovca do mađarske granice, zatim dijelom preko Austrije sve do Slovačke i natrag do Šoprona u dvanaest planiranih dana. Početna destinacija bila bi Udbina i crkva Hrvatskih mučenika, u čemu je Pajrića podržao biskup Mile Bogović, što bi podrazumijevalo svojevrsno pokorničko pješačenje od Udbine do Otočca.
Definirani program

Dr. Franjo Pajrić, inače predsjednik hrvatske samouprave u tom dijelu Mađarske, predsjednik Društva Hrvata u Koljnofu i predstavnik hrvatske manjine u Mađarskoj u nedavno osnovanom Savjetu za Hrvate izvan RH, projekt je ovih dana predstavio i na Hrvatskoj radioteleviziji.

Pogledajte fotografije
(dšš)