Prilikom otvaranja izložbe autor je izrazio zadovoljstvo što je upravo u Dubrovniku organizirana njegova „treća izložba u domovini“. Uspješni umjetnik, arhitekt i profesor povijesti umjetnosti i arhitekture živi i radi u Ottawi

Izložba „Plutajući svijet“ hrvatsko-kanadskog slikara Tomislava Dubičanca otvorena je 15. lipnja u dubrovačkoj Luži.
Tomislav Dubičanac rođen je u Hrvatskoj, a živi u Otawi u Kanadi. Uspješan je umjetnik, arhitekt i profesor povijesti umjetnosti i arhitekture. Prilikom otvaranja izložbe autor je izrazio zadovoljstvo što je upravo u Dubrovniku organizirana njegova „treća izložba u domovini“.
Otvaranje ove izložbe organizirala je podružnica Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, a otvorio ju je ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović. Pogledajte fotografije

Uspješni umjetnik magistrirao je na Sveučilištu Detroit u Mičigenu. Radio je u Japanu u Osaki i Tokiju, Hong Kongu, Kini, Švicarskoj i Italiji. Slike su mu bile izložene u Muzeju lijepih umjetnosti u Montrealu, u Galeriji u Vancouveru, New Yorku i Minneapolisu u Minesoti.
Tomislav Dubičanac nastavlja svoja istraživanja u području modernizma u arhitekturi i slikarstvu, novim tehnologijama i vizualnim prikazima slikarstva i kolaža.
Sadržaje slika postavlja u jedan nedefinirani prostor nadrealnog sižea u kojem je odlutao daleko preko granica realnog u enigmatiku likovnih simbola stvorenih u njegovoj podsvijesti u kojoj pronalazi i problematizira priče iz sjećanja na brojna putovanja svijetom. I u nazivima slika potvrđuje da su to ustvari samo njegovi snovi.
U „Mrtvoj prirodi“ iz 1984. godine akrilnim bojama na platnu stvara jedan friz u pet crnih kvadrata naracijom povezanih prizora stripovskim načinom kadriranih formata u jednoj začuđujućoj atmosferi minimalnim likovnim sredstvima nagovještava prolaznost ljudskog života, odnosno njegove najistaknutije atribute.
(Zdravko Dvojković)