Članice delegacije HMI predstavile su Matičine projekte na sastanku s predstavnicima hrvatskih udruga i istaknutim pojedincima u Generalnom konzulatu RH u Zürichu, sudjelovale na javnoj tribini u Luzernu i nazočile koncertu povodom jubileja HKUD-a „Fala“ iz Schaffhausena, na kojem se okupilo gotovo pet stotina uzvanika

U dvodnevnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji, 21. i 22. rujna, članice delegacije HMI predstavile su Matičine projekte na sastanku s predstavnicima hrvatskih udruga i istaknutim pojedincima u Generalnom konzulatu RH u Zürichu, sudjelovale na javnoj tribini u Luzernu i nazočile koncertu u Thayngen povodom jubileja HKUD-a „Fala“ iz Schaffhausena.
Na poziv generalnog konzula RH u Zürichu Hrvoja Cvitanovića, predstavnice HMI, Diana Mašala Perković, mag. iur. i Srebrenka Šeravić First, prof. sudjelovale su na sastanku s predstavnicima hrvatskih udruga i istaknutim pojedincima u Generalnom konzulatu RH.
Predstavnice HMI su predstavile Matičine projekte te u razgovoru, saslušavši ostale prisutne, saznale mnogo o segmentima društvenih i kulturnih aktivnosti koji su od interesa za Hrvate u CH na očuvanju i razvoju hrvatskog identiteta. Teme su bile različite – kao što su i interesi Hrvata i njihovih udruga – od njegovanja tradicijske kulture kroz folklorna društva, druženjem i igranjem u nogometnim klubovima do organizacije različitih priredaba i drugih projekata te osnivanja Croatian Swiss Business Cluba s ciljem suradnje s hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima.
Hrvatska diplomacija daje potporu aktivnostima mnogobrojnih i različitih hrvatskih udruga, klubova i asocijacija a u prostorijama GK RH u Zürichu, a predstavnice HMI su mogle razgledati izložbu hrvatske umjetnice Jasmine Sakač.
Generalni konzulat RH je, kao i do sada, spreman pomoći pri ostvarenju projekata Hrvata u CH. HMI će, također, sudjelovati u što boljem predstavljanju RH i Hrvata u CH. Inicijativa za projekte treba doći iz Švicarske a HMI će, u cilju što jačeg povezivanja i održavanja veza, pomoći kod dogovora i projekata, te u ostvarivanju planiranih aktivnosti.
Nakon sastanka u GK RH održan je susret s Hrvatima u Luzernu, u prostoru HKM Luzern. Na javnoj tribini koju su organizirali HKM Luzern, HKŠD Zrinski-Croatia i Misijsko vijeće bilo je govora o oporezivanju inozemnih mirovina koje se isplaćuju u RH, o odredbama Zakona o prebivalištu i zdravstvenoj zaštiti povratnika u RH.
Odgovore na dio postavljenih pitanja dao je generalni konzul Hrvoje Cvitanović, a donekle i Diana Mašala Perković, rukovoditeljica Odjela za pravne i opće poslove u HMI. Donesen je zaključak da se za tumačenje citiranih zakonskih odredbi treba obraćati Konzulatu i nadležnim tijelima RH a osobito Ministarstvu financija – Poreznoj upravi.
Večer je završila druženjem s predstavnicima hrvatskih društava i udruga u prostorijama HKŠD Zrinski-Croatia.

Proslava 35. obljetnice HKUD-a „Fala“
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Fala“ iz Schaffhausena u Švicarskoj proslavilo je u subotu, 21. rujna ove godine veliki jubilej, trideset i petu obljetnicu svoga rada. Svečani koncert održan je u dvorani Reckensaal u mjestu Thayngen pokraj Schaffhausena, gdje se okupilo gotovo pet stotina uzvanika. 
Uz brojne sadašnje i nekadašnje članove društva, čuvene „Falaše“, pozivu se odazvao i veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj Aleksandar Heina sa suprugom, potom generalni konzul RH u Zürichu Hrvoje Cvitanović, predstavnice HMI Diana Mašala Perković i Srebrenka Šeravić, te izaslanici prijateljskih hrvatskih folklornih društava i udruga iz raznih mjesta Švicarske, kao i mjesne uprave. Predsjednici „Fale“ Ruži Studer prigodno je uručeno Priznanje prigodom 35. obljetnice uspješnog djelovanja na očuvanju, razvijanju i promicanju hrvatske tradicijske kulture Hrvatske matice iseljenika.
U tom svečanom ozračju održan je izvrstan koncert kojim je „Fala“ zaokružila tri i pol decenije svoga neprekinutoga umjetničkoga rada u širenju i promicanju tradicijske kulture u hrvatskoj zajednici u Schaffhausenu, posebice među mladima, kao i u predstavljanju tih vrijednosti u švicarskome društvu.
Već na samome početku gledatelje je oduševio dječji ansambl sa sjajno uvježbanim i osmišljenim koreografijama primjerenim njihovome uzrastu. Naravno, i odrasla grupa pokazala je svojim nastupom, plesom, pjesmom i narodnim nošnjama kako je moguće, uz ozbiljan i kvalitetan rad i puno predanosti i ljubavi, sačuvati vrijednosti hrvatskoga folklora i izvan domovine.
Na koncertu su nastupili i gosti, prijatelji ansambla „Fala“: Hrvatsko kulturno umjetničkog društvo „Živa grana“ iz Ženeve i Župna glazbena grupa „Raj“ iz Schaffhausena. Na kraju službenog dijela koncerta otplesano je slavonsko kolo u koje su se osim sadašnjih članova „Fale, i velikih i malenih, priključili i veterani ansambla, ali i gosti poput članica folklorne grupe iz St. Galena.
Predsjednica „Fale“ Ruža Studer iskoristila je trenutak proslave kako bi svim zaslužnim članovima svoga društva svečano uručila zahvalnice za dugogodišnje članstvo, vrijedan rad i potporu „Fali“. A onda su pozornicu preuzeli „Alkari“, tamburaški sastav koji je nastavio zabavljati goste do dugo u noć.
Nakon proživljenih svih lijepih trenutaka ove svečanosti, još jednom upućujemo HKUD „Fala“ iskrene čestitke. Hvala „Fali“! 

Tekst: Diana Mašala Perković i Srebrenka Šeravić