I ovoga ljeta je prijavljen veliki broj polaznika, čak 80, a dolaze iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Kanade, Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine) i cijele Republike Hrvatske. Polaznici će upoznavati plesove, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u ponedjeljak, 25. srpnja započinje tradicionalna Ljetna škola hrvatskoga folklora, a održat će se, već četvrtu godinu zaredom, u hostelu „Zadar“ Hrvatskog ferijalnog saveza koji se nalazi u zadarskom Boriku.
Ovog će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.
Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje će biti posvećeno dječjem folkloru, učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesno pismo (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima (tzv. KUD-ovima).
Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“. Uz Andriju Ivančana, predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije te Vjekoslav Martinić.
Polaznici su mogli odabrati jednu od tri ponuđene grupe predavanja: folklorni ples, sviranje tambura ili hrvatskih tradicijskih glazbala.
I ovoga ljeta je prijavljen veliki broj polaznika, čak 80, a dolaze iz slijedećih zemalja: Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Kanade, Mađarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine) i cijele Republike Hrvatske.
Svečana završnu priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u srijedu, 3. kolovoza 2016. navečer na terasi hostela „Zadar“ u Boriku.

Tekst: Srebrenka Šeravić