Istaknuti dizajner svoje radove, plakate i naslovnice knjiga premijerno izlaže i u Zagrebu, u prostorima HMI. Izložba jednoga od najzapaženijih mlađih grafičkih dizajnera u Srbiji će tijekom veljače/ožujka biti dostupna javnosti

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, 28. siječnja, otvorena je izložba Darka Vukovića Plakati neplakati. Istaknuti dizajner po prvi put svoje radove, plakate i naslovnice knjiga izlaže i u Zagrebu, u prostorima HMI. Izložba će tijekom veljače/ožujka biti dostupna javnosti.

Novosađanin Darko Vuković (1971.) diplomirao je i magistrirao na Katedri za grafičke komunikacije iz predmeta plakat na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj, od 1997., taj predmet, kao izvanredni profesor, i predaje. Godine 2011., kao gostujući profesor, počinje suradnju s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Do sada je realizirao više od šezdeset kazališnih plakata, surađujući, prije svega, s Pozorištem mladih iz Novog Sada, Narodnim pozorištem iz Subotice, Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu i Kazalištem mladih iz Splita.

Na otvaranju izložbe u Matici prisutnima se, među kojima su, uz ljubitelje umjetnosti i goste, bili Katarina Hinić uime Državnog ureda za Hrvate izvan RH i Mišo Munivrana, tajnik saborskog odbora za Hrvate izvan RH, obratio Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a o valorizaciji Vukovićeva djela i umjetničkih dosega govorila je povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović.

Izložbu je otvorio ravnatelj HMI Marin Knezović. Obraćajući se prisutnima kazao je kako je ova izložba plakata Darka Vukovića vrlo bitna. Ona ukazuje na dio kulture Hrvata u Vojvodini koji se ne skriva od matice glavnih kulturnih tokova. Štoviše, autor je daleko od svake zatvorenosti i ograničenosti, sklon je dosjetci pa i provokaciji, no one nisu sama sebi svrha već dio jedne promišljene poruke i estetskog koncepta. Ova izložba bitna je, ne samo kao prikaz umjetničkog  djelovanja jednog autora, nego i kao smjernica mogućeg djelovanja, jedne hrabrije i otvorenije politike prema kulturi Hrvata izvan Hrvatske. Izložbu je moderirala Marija Hećimović, voditeljica za hrvatske manjine HMI.

Vuković važi za jednog od najzapaženijih mlađih grafičkih dizajnera u Srbiji, a njegovo se ime posebno vezuje za plakatni dizajn, „najumjetničkiju” od svih dizajnerskih formi. Dobitnik je više priznanja i nagrada: Prva nagrada UPIDIV-a na završnoj izložbi studenata Departmana likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti iz oblasti grafičkog dizajna (1996.); Prva nagrada na natječaju za vizualni identitet „Forme 15″ (1998.); Nagrada na IX. izložbi kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u konkurenciji plakata projekta (1998.); Specijalna nagrada Narodnog kazališta iz Užica za plakat predstave „Per Gint” (2000.); Prva i treća nagrada na X. izložbi kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u kategoriji plakata projekta, odnosno realiziranog plakata (2001.); Prva nagrada na natječaju Narodnog kazališta u Subotici za plakate predstava „Europejci” i „Totek” (2001.); Prva nagrada na XI. izložbi kazališnih plakata u okviru Sterijinog pozorja u konkurenciji realiziranih plakata (2004.); Prva nagrada na natječaju za vizualni identitet „Novosadskog Salona” (2007.).
(dšš)