Mjesec hrvatskoga jezika obilježen je promocijom knjige-Zbirke pjesama učenika HN u Makedoniji i zbirke pjesama Duše, učenice hrvatske nastave iz Bitole Magdalene Džunkovske

U Skopju je 27. veljače održana promocija Zbirke pjesama učenika HN u Makedoniji i zbirke pjesama Duše, učenice hrvatske nastave iz Bitole Magdalene Džunkovske. Na taj je način i u Makedoniji obilježen Mjesec hrvatskoga jezika. Riječ je o jednoj knjizi, podijeljenoj na dva dijela, na dvije zbirke.

Pjesme učenika, skupljene i objedinjene u jednu zbirku, nastajale su tijekom protekle četiri godine. Višestruka se vrijednost zbirke ogleda u činjenici da je ona nesumnjivo doprinos hrvatskoj kulturi u Makedoniji, ali i umjetničkome izražavanju općenito. Pjesme tematski prate crteži najmlađih učenika hrvatske nastave.

Drugi dio zbirke donosi 24 pjesme talentirane srednjoškolke Magdalene Džunkovske. Magdalena najčešće piše na makedonskome jeziku, a ovdje su njene pjesme prevedene na hrvatski jezik, jezik njezina podrijetla. Pjesme raznorodne tematike nastajale su u različitim stvaralačkim i razvojnim razdobljima autorice i stoga su i svjedoci njezina odrastanja.

Knjigu su predstavili hrvatska veleposlanica u Skopju Danijela Barišić; pjesnikinja Ljerka Toth Naumova; izdavač knjige Goran Stojanov; predstavnica Doma kulture Kočo Racin Violeta Kalić i učitelj HN Vedran Iskra. Prisutnima se obratila i mlada pjesnikinja Magdalena Džunkovska.

Valja izdvojiti scenske nastupe učenika, koji su nastupili s recitalima posebno pripremljenima za ovu prigodu. Najemotivniji je bio završni dio promocije u kojemu je prikazan film o učenicima hrvatske nastave u Makedoniji. Slijede promocije u Bitoli i Tetovu.

Tekst: Vedran Iskra

  

Potpisi fotografija

3-(Naslovnica)
4-Sudionici promocije i učenici HN s hrvatskom veleposlanicom
5-(Naslovnica)