Nakon nekoliko sati druženja i učenja ukrašavanja i bojenja jaja u prostorijama Gentofte Frivilligcentera, članovi Hrvatske kulturne udruge u Danskoj su razmijenili pisanice koje će krasiti njihove domove

Desetak članova i prijatelja HKUUD-a, zainteresiranih za umijeće i običaje oko uskršnjeg ukrašavanja i bojenja jaja, sastalo se na Veliki četvrtak u prostorijama Gentofte Frivilligcentera. Lijep sunčan dan i domaći ugođaj uz miris svježe pečene istarske pince, koju su prisutni kušali prije početka HKUUD-ove radionice pisanica, doprinijeli su dobrom raspoloženju svih prisutnih.
Običaj ukrašavanja pisanica potekao je iz drevnog doba, kako je u prigodnom izlaganju istaknula Andrea Kedmenec, i u kršćanskoj tradiciji slavljenja Uskrsa prisutan je u mnogim zemljama. Različite tehnike ukrašavanja jaja, motivi, boje i uz to vezani običaji, odražavaju bogatstvo i raznolikost kulture naroda Europe. Tako je i s pisanicama iz hrvatskih krajeva: one se razlikuju u motivima i bojama koje se najčešće koriste.
Nakon nekoliko sati druženja i učenja ovog umijeća, članovi Hrvatske kulturne udruge u Danskoj su razmijenili pisanice koje će krasiti njihove domove.

Pogledajte fotografije na http://www.hkuud.dk/library/articles/2013/susret_pisanice.html