Peti međunarodni znanstveni skup „Hrvatski kao drugi i strani jezik“ (V. HIDIS) održat će se od 18. do 20. prosinca 2014. godine na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Odjela za kulturu hrvatskoga jezika i Odjela za hrvatski kao ini jezik Hrvatskoga filološkoga društva te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

Službeno otvaranje bit će 18. prosinca, četvrtak, u 15.00 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dvorana D-7. Tom prigodom, sudionike će pozdraviti: prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu; mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika; doc. dr. sc. Anita Skelin, predsjednica Hrvatskoga filološkoga društva te prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, zamjenica predsjednice Organizacijskog odbora 5. HIDIS-a.

HIDIS se bavi poučavanjem i proučavanjem hrvatskoga onih koji ga uče kao neizvorni govornici te na jednome mjestu okuplja najrazličitije stručnjake koji se bave tim interdisciplinarnim područjem: teoretičare učenja i usvajanja jezika, lektore i nastavnike hrvatskoga kao stranoga i drugoga na hrvatskim i inozemnim obrazovnim ustanovama.

Skup će okupiti sedamdesetak sudionika iz osam zemalja (SAD-a, Njemačke, Austrije, Švedske, Australije, Nizozemske, Makedonije i Hrvatske), a od toga četrdesetak predavača.
Na ovogodišnjem će HIDIS-u biti zastupljene sljedeće teme: struktura hrvatskoga jezika; rječnik i gramatika; hrvatski kao drugi, nasljedni i strani jezik; poredbeni opis hrvatskoga i drugih jezika; ovladavanje inojezičnim hrvatskim; poučavanje hrvatskoga i priručnici; ovladavanje hrvatskim i nove tehnologije; procjenjivanje, provjeravanje, vrjednovanje ovladanosti hrvatskim; psiholingvistička i neurolingvistička istraživanja hrvatskoga kao J2 te pojedinačne razlike učenika i strategije učenja.