Prvu profesionalnu ustanovu u području kulture u Vojvodini, koja ima za cilj rad na očuvanju, unaprjeđenju razvoju kulture vojvođanskih Hrvata, osnovali su 2008.Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Prva profesionalna ustanova u području kulture u Vojvodini, koja ima za cilj rad na očuvanju, unaprjeđenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata, osnovana je tijekom mjeseca ožujka 2008. godine, od strane tijela državne uprave i manjinske samouprave – Skupštine AP Vojvodine i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Ali, nakon objave Odluke o osnivanju Zavoda u Službenom listu APV, dana 15. travnja 2008. godine ona je stupila na snagu, te se ovaj datum smatra stvarnim početkom postojanja ustanove.
Na svečanosti će, uz obraćanje nekoliko uzvanika i gostiju, biti ukratko predstavljen i najnoviji, 4. broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, do sada najobimniji.
Prijam u povodu pete obljetnice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata bit će upriličen u ponedjeljak, 15. travnja 2013. godine, s početkom u 19 sati, u prostorijama Zavoda (Harambašićeva 14) u Subotici.
(ZKVH)