Molimo da mladi budu ohrabreni u vjeri kako bi mogli kršćanski živjeti i na taj način svjedočiti Isusa Krista današnjem svijetu, rekao je mons. Gorski u propovijedi vjernicima peruansko-hrvatske župe sv. Leopolda u limskoj gradskoj četvrti San Borja…

Zahvalnost Bogu, gostoljubivost te poslanje Isusovih učenika k ljudima današnjega vremena bili su glavni naglasci homilije predsjednika Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkoga pomoćnog biskupa Mije Gorskoga na misnome slavlju koje je u nedjelju 21. srpnja predvodio u peruansko-hrvatskoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Limi. Hrvatske i peruanske zastavice u rukama nazočnih vjernika te četvero vjernika u hrvatskim narodnim nošnjama pokazali su izvrsne odnose koji već godinama vladaju u župi na području gradske četvrti San Borja, koju vodi hrvatski svećenik mons. Drago Balvanović, gdje se posljednja dva desetljeća okupljaju hrvatski iseljenici i njihovi potomci zajedno s peruanskim vjernicima. Mons. Balvanović, koji je ujedno i delegat hrvatske inozemne pastve za zemlje Latinske Amerike, izrazio je na početku misnoga slavlja dobrodošlicu mons. Gorskom te mu zahvalio što je na svom putu u Brazil, gdje će u Rio de Janeiru sudjelovati na 28. svjetskom danu mladih i susretu s papom Franjom, odlučio posjetiti i župu sv. Leopolda te donijeti pozdrave iz Hrvatske.
Zahvalivši na pozdravima te prenijevši pozdrave zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Gorski pozdravio je okupljene vjernike, istaknuvši jednakost svih naroda i rasa pred Bogom te važnost iskrenog i poniznog vjerničkog stava svakoga vjernika pred zajedničkim Božjim oltarom. Osvrćući se u homiliji na čitanja 16. nedjelje kroz godinu, o Abrahamovoj gostoljubivost te o Isusovu posjetu Lazarovim sestrama Marti i Mariji u Betaniji, mons. Gorski pojasnio je značenje molitve i rada u svakodnevnom kršćanskom životu, istaknuvši važnost razumijevanja pravog redoslijeda stvari koji započinje slušanjem Boga, jer rad bez slušanja Božje riječi iscrpljuje i ostavlja bez radosti.
Govoreći nadalje o Božjoj gostoljubivosti koja ljudima postaje trajni poziv da i oni tako čine prema bližnjima, mons. Gorski osvrnuo se na konkretni molitveni i radni susret koji će se tijekom ovoga tjedna održati u Rio de Janeiru. “Očekujemo više od 2 milijuna mladih iz cijeloga svijeta, iz vaše župe, i iz Hrvatske. I tamo će se pokazati gostoljubivost. Strane i njima nepoznate ljude, primit će domaćini puna srca, jer su vjernici, jer vjeruju u Isusa Krista. I tamo će kao Marija toliki sjesti do nogu Isusovih da slušaju njegovu riječ. Žele kroz riječi našega Pape razmišljati o Isusovoj zapovijedi ‘Pođite i učinite mojim učenicima sve narode'”.
Nadalje je mons. Gorski pozvao vjernike da mole kako bi se zbilja dogodio susret te da mladi budu ohrabreni u vjeri kako bi mogli kršćanski živjeti i na taj način svjedočiti Isusa Krista današnjem svijetu. Potaknuvši i na molitvu da se među okupljenim mladima u Riju nađe onih koji će čuti Božji zov i odazvati se u svećeničko ili redovničko zvanje, mons. Gorski istaknuo je kako svaki član vjerničke zajednice svojim zauzetim životom pridonosi blagoslovljenom ispunjenju Isusove zapovijedi “Pođite i učinite mojim učenicima sve narode”.
Uz pratnju orgulja i žičanih instrumenata na misnome su se slavlju pjevale hrvatske i španjolske pjesme koje je započinjala dugogodišnja sudionica brojnih crkvenih i nacionalnih zbivanja peruanskih Hrvata, počasna hrvatska konzulica u Peruu Antica Kuljevan.
Nakon misnoga slavlja, svi su se nazočni vjernici ispred crkve željeli rukovati s biskupom Gorskim te se pohvaliti svojim hrvatskim korijenima ili ženidbenim vezama. Ti kratki susreti pokazali su kako peruansko-hrvatska zajednica u Limi okuplja Hrvate i njihove potomke iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji se rado sjećaju svojih veza sa starim krajem, a u posljednje vrijeme, prema svojim mogućnostima, rado putuju na ljetovanje u svoju domovinu.
Druženje se nastavilo u hrvatskom domu “Dubrovnik”, gdje je mons. Gorskoga pozdravio predstavnik kluba Dane Markovinović, a zatim se gostu iz Hrvatske prigodnim programom pokazala raznolikost peruanske kulture. Poduzetnik Marko Burin darovao je mons. Gorskom svoju knjigu “Hrvatska obitelj u Peruu”, u kojoj je obrađena prošlost Hrvata i njihovih klubova u Peruu, te knjigu svoga oca Pere, samoukog pisca i pjesnika iz Osojnika, pod naslovom “Stručak vrijesa i pelina”.
Zahvalivši mons. Balvanoviću na pozivu i organizaciji cjelokupnog boravka u Peruu, mons. Gorski je na završetku istaknuo: “Kad u Hrvatskoj slušamo o našima koji su se našli u drugim državama, i kako su uspjeli, ne bez muke, mi smo ponosni! Sada smo i mi u takvim okolnostima da moramo učiti od vas, jer ste kroz sve što ste prošli sačuvali vjeru, kulturu i identitet. Naša mala zemlja Hrvatska, a grad Lima je dvostruko veći po broju stanovnika nego cijela Hrvatska, ušla je u veliku Europu. U toj zajednici naroda možemo se održati samo s onime s čime ste se vi održali: s vjerom, kulturom i tradicijom, i zato vam hvala na tom primjeru.”
Budući da je pastoralni rad u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića veoma razgranat i organiziran, mons. Gorski je sa zanimanjem pratio različita događanja u župi. Kako se nakon nedjeljnih misnih slavlja održavaju kateheze za prvopričesnike i krizmanike te susreti s roditeljima, mons. Gorski se susreo s djecom i mladima, koji u svojoj neposrednosti i spontanosti rado razgovaraju sa svećenicima i biskupima. Župa ima 4000 vjernika i smještena je na malom teritoriju, gdje se posljednjih godina gradi sve više nebodera i stambenih zgrada. Uz župnoga vikara Fernanda Jansena, u pastoralnom radu pomažu i drugi svećenici misionari. Nedjeljom je redovito 6 misa, a posljednja večernja misa je u 20 sati. Budući da je u blizini zgrada Ministarstva obrane, u župi stanuje znatan broj vojnih časnika koji rado komuniciraju s mons. Balvanovićem. U župi je oformljeno 15 župnih skupina koje vode laici u suradnji sa župnikom, dvadeset katehista brine o župnoj katehezi, a u pripravi prvopričesnika sudjeluju i peruanske sestre Sv. Križa, koje imaju svoj samostan i dječji vrtić u neposrednoj blizini župne crkve Sv. Leopolda. Razvijen je obiteljski pastoral, pastoral zvanja, pastoral zatvorenika, a Limska nadbiskupija je za Godinu vjere pripremila materijale za kateheze odraslih koje se pod vidom nove evangelizacije trebaju održavati u svim župama. Prošle je godine u župi bilo 220 krštenja, a 6 skupina prvopričesnika primilo je prvu pričest. Mons. Balvanović s dragovoljcima udruge “Frateras” organizira i posebnu vrstu pastorala posredstvom telefona.
Izvor: IKA