Virovitičanin Damir Doma završio je modni dizajn u Berlinu i Münchenu, a nakon završetka studija odlazi u Antwerpen. U Parizu živi i radi već šest godina, samostalno upravlja prepoznatim svjetskim luksuznim brendom, a kompanija kojom upravlja zapošljava 42 ljudi

Damir Doma danas je definitivno jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih imena francuske visoke mode, koji odijeva svjetske zvijezde poput Lennyja Kravitza ili Rihanne, a njegove se kolekcije doslovno razgrabe u rekordnom roku u dalekom Japanu, Koreji, Americi. Iako je rođen u Virovitici, a odrastao u Berlinu i Münchenu, Nijemci su ga već proglasili svojim i ustvrdili da je riječ o najvećem modnom kreatoru i stilistu nakon Karla Lagerfelda i Jil Sandera.
Usprkos svjetskom priznanju i kolekcijama koje se godinama pojavljuju na prestižnom Pariškom tjednu mode i ocjenjuju među najoriginalnijima s uvijek prisutnom dozom avangardnog luksuza, Damir Doma samozatajan je muškarac, koji je vrlo dobro znao kako doći do svjetskog vrha, a čini se i da vrlo dobro zna kako se ondje održati što je dulje moguće.
Damir danas priznaje da mu poslovne obaveze više ne dopuštaju prečeste odlaske u Hrvatsku, ali putem svojim modela uvijek nastoji prenijeti i dio hrvatske kulture i folklora. Iako inspiraciju crpi iz nepresušne ljepote grada i jedinstvenog stila života Pariza i Parižana, ponosno ističe da je njegov rad uvijek mješavina različitih inspiracija.
Doma je završio modni dizajn u Berlinu i Münchenu, a nakon završetka studija odlazi u Antwerpen gdje je dvije godine radio za svjetski poznate kreatore Rafa Simonsa i Dirka Schoenbergera. Iako Pariz i Pariški tjedan mode ocjenjuje stilski najbližim, Damirov je brend najprije bio prepoznat u Aziji, a kasnije i u Americi. U Parizu živi i radi već šest godina, a smatra ga najljepšim i najinspirativnijim gradom na svijetu. Damir danas samostalno upravlja prepoznatim svjetskim luksuznim brendom Damir Doma, a kompanija kojom upravlja zapošljava 42 ljudi.

Tekst: Danijela Mihalić Đurica

Doznajte više