Dok još nije ni mislio da će se zarediti, za vrijeme studija, Bergoglia se družio s Nedom Rosandić Šarić, bivšom veleposlanicom RH u Argentini. Njegov je ispovjednik, čak 30 godina, bio isusovac fra Nikola Mihaljević. Živio je na brodu, na delti kod Buenos Airesa, a kad ga je sustigla starost Bergoglijev je ispovjednik postao fra Berislav Ostojić

Brojne su veze Jorgea Bergoglie i Hrvatske – govori nam u telefonskom razgovoru iz Argentine fra Jozo Peranić, iz hrvatske župe Sveti Leopold Mandić u San Justu.
Dobro je poznavao Bergogliu. Kardinal je vrlo rado pozivao i primao hrvatske svećenike, te uzvraćao odlascima u hrvatsku župu, uvijek dobro raspoložen. No prvi kontakt s Hrvatskom novoizabrani papa Franjo imao je još za vrijeme fakulteta.
– Dok još nije ni mislio da će se zarediti, za vrijeme studija, družio se s Nedom Rosandić Šarić, bivšom veleposlanicom Hrvatske u Argentini. Družili su se i zabavljali kao pravi školske kolege – kaže te nastavlja: – Čak 30 godina njegov je ispovjednik bio fra Nikola Mihaljević, također isusovac. Fra Nikola živio je na brodu, na delti kod Buenos Airesa, a kad ga je sustigla starost i razbolio se, Bergoglijev je ispovjednik postao fra Berislav Ostojić.
O Hrvatskoj su, kaže fra Jozo, često razgovarali – najviše o vjeri. – Svakako da ima svoj izraženi stav o svim pitanjima vezanima uz crkvu o kojima se govori. Neće mijenjati teološke, dogmatske stvari koje se ne mogu promijeniti – smatra.
U crkvu će, dodaje, donijeti jednostavnost i poniznost. Uostalom, već ju je pokazao u prvom obraćanju, kao i u odabiru imena.
– Volio je svetog Franju. Poput njega će jednostavnošću obnoviti crkvu – zaključuje, ali i napominje što znači prvi papa iz Latinske Amerike: – Iako je potomak talijanske obitelji, njegova je domovina Argentina, zemlja iseljenika, zemlja koja nastaje od svih ljudi koji u njoj žive.
(Večernji list)

Biografija