U radu Škole ove godine sudjeluju 33 polaznika iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja (Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Luxembourg, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Australija, Brazil, Kanada, SAD). Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i troje stipendista koji dolaze s partnerskih sveučilišta iz Trsta (Università degli Studi di Trieste) i Toronta (University of Toronto i York University) te sa Sveučilišta u Kopenhagenu

U auli Rektorata svečano je u ponedjeljak, 24. lipnja 2013. otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.
Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture namijenjena je mladim ljudima hrvatskoga podrijetla, ali i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o našoj zemlji te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluju 33 polaznika iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja (Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Luxembourg, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Australija, Brazil, Kanada, SAD). Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i troje stipendista koji dolaze s partnerskih sveučilišta iz Trsta (Università degli Studi di Trieste ) i Toronta (University of Toronto i York University) te sa Sveučilišta u Kopenhagenu.Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture službeno je započela s radom u subotu 22. lipnja, a aktivnosti predviđene njezinim programom završit će u petak 19. srpnja, kada će polaznicima biti uručene diplome. Polaznici koji polože ispite u sklopu Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ostvarenih ECTS bodova. Akademski program Sveučilišne škole obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 sati izbornih nastavnih sati), pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine – početnu, srednju i naprednu. Akademski dio programa održat će se u učionici za jezike u Studentskom domu Cvjetno naselje.Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama te kulturnim i znanstvenim institucijama, odlaske na kazališne predstave i koncerte te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.
Na svečanom otvaranju Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture polaznike su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marin Knezović, ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić.

 

Pogledajte fotografije