Izložbu je otvorila Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena a svoje vrijedne radove predstavile su umjetnice Iva Batistić, Ivana Tkalčić (dobitnica Nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene 2018.’) i Nada Franka Čakar

U sklopu dodjele nagrada Mreže hrvatskih žena za utjecajne žene hrvatskog porijekla i istaknute liderice, u Matici 09. ožujka otvorena je izložba TRI UMJETNICE u mreži hrvatskih žena.
Tim povodom Hrvatska matica iseljenika organizirala je prijem za dobitnice nagrada i organizatorice a dobrodošlicu je uputio ravnatelj Matice Mijo Marić i Nives Antoljak, voditeljica projekta Odjela za kulturu HMI.

Otvorenju izložbe nazočili su Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH sa suradnicima, g. Milan Kovač, predsjednik UO HMI i g. Arne Sven Hartig, kulturni ataše Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u RH.
Uvodnim riječima obratila se Nives Antoljak, predstavljajući umjetnice dodala je kako izložba povezuje tri umjetnice čije je kulturno stvaralaštvo i rad vezan uz hrvatsku kulturnu scenu ali i svjetsku.
Kako je već istaknuto ranije, izložba predstavljanjem triju vizija i doživljaja svijeta s jedne strane promiče inovativne umjetničke prakse i nove formate suvremenog umjetničkog izričaja, a s druge potiče suradnju hrvatskih umjetnica iz iseljeništva uz umrežavanje i povezivanje s utjecajnim Hrvaticama iz cijeloga svijeta.

Izložbu je otvorila Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena a svoje vrijedne radove predstavile su umjetnice Iva Batistić, Ivana Tkalčić (dobitnica Nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene 2018.’) i Nada Franka Čakar.

Iva Batistić street art fotografkinja iz Frankfurta, hrvatskih korijena s iskustvom u prevoditeljstvu i konferencijskom tumačenju. Njene fotografije stigle su iz Dubrovnika gdje je prošlo ljeto izlagala u prostoru HMI. Šetajući ulicama bilježi svoje trenutke i trenutke drugih, poigravajući se sa sjenama i odrazima pristupajući im minimalistički. Njezin portfelj ispunjavaju ulice Frankfurta, Berlina, Zagreba, Dubrovnika, Pariza, New Yorka i drugih gradova. Od svoje petnaeste godine velika je zaljubljenica fotografije, radi i serijske fotografije. Radovi su joj objavljeni u raznim katalozima od Hrvatske do Indije a serije uličnih fotografija predstavljene su u Frankfurtu i u Hrvatskoj.

Ivana Tkalčić, Hrvatica s puno adresa, ali uvijek se iznova vraća u Hrvatsku. Diplomirala je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Akad. god. 2015/2014 boravi na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Finalistica je Erste fragmenata, dobitnica nagrade Red Carpet Art i Rektorove nagrade za samostalni umjetnički rad, Sveučilišta u Zagrebu. Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe od kojih su neke u Beču, Zagrebu, Vijetnamu, Ukrajini, Osijeku. Svoje umjetničko djelovanje te promociju hrvatskog umjetničkog kruga realizirala je na mnogim projektima u umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj i Poljskoj. Kroz svoj umjetnički rad potiče jačanje hrvatske umjetničke i kulturne scene izvan Hrvatske.

Nada Franka Čakar rođena je u Zagrebu, živjela u četiri europske zemlje, najdulje u Austriji. Magistrirala je ekonomiju u Beču i diplomirala teološke i duhovne kulture u Rimu. Umjetničkim stvaralačkim radom započela je prije osam godina nakon zaokreta u karijeri. Prvih nekoliko godina stvarala je isključivo instalacije i skulpture. U međuvremenu se počela izražavati i kroz dvodimenzionalnu vizualnu umjetnost u obliku fotografija i crteža. U najnovije vrijeme svemu tome je pridodala i spisateljski angažman u vidu pisanja jednog političkog znanstveno-fantastičnog romana na njemačkom jeziku na kojem se najbolje izražava. Do sada je izlagala dva puta na Međunarodnom bijenalu suvremene umjetnosti u Pekingu, Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenci te samostalnu izložbu u Pagu.
Proaktivna je u podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoline u smislu odvajanja odnosno izbjegavanja otpada.’

Hrvatska matica iseljenika kao jedan od pokrovitelja Mreže hrvatskih žena još jednom čestita svim dobitnicama nagrada ‘Utjecajne hrvatske žene’ i ‘Buduće liderice’ u 2018. godini.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Radoš

Fotogalerija