Izložbi „Dvije domovine/Dos patrias” Katarine Abović Oyarzun, koju je otvorio čileanski veleposlanik u RH, nazočili su i njeni roditelji i sestra iz Čilea, rodbina iz Londona, te profesori i prijatelji s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 

 

Pod nazivom ”Dvije domovine /Dos patrias” u Hrvatskoj matici iseljenika 8. studenoga upriličena je izložba slika mlade Čileanke hrvatskih korijena, Katarine Abović Oyarzun. Izložene slike su one nastale tijekom njezinog boravka u Zagrebu, koje prikazuju zagrebačku svakodnevnicu, kao i slike nastale prije pet godina u Čileu (pet skupnih portreta) tijekom studija vizualnih umjetnosti i kao diplomski rad (četiri krajolika) na Katoličkom sveučilištu, koje predstavljaju čileanske uspomene.
Pozdravno slovo prisutnima uputio je mr. sc Marin Knezović, ravnatelj HMI-a, a o izložbi i likovnoj umjetnici govorila je Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine. Tom je prigodom posebno pozdravila zagrebačku slikaricu Kristinu Jeić, koja je Katarini posudila svoj štafelaj, da bi mogla slikati u Zagrebu, te umjetnika Tomu Perišu iz Rijeke, koji je mladoj slikarici darovao svoj štafelaj.
Nazočne je na hrvatskome jeziku pozdravila i autorica izložbe, Katarina Abović, koja je te večeri bila posebno dirnuta, jer su izložbi nazočili njezini roditelji, Nicolas i Marcela, te sestra Franica, koji su za tu prigodu doputovali iz Čilea. Uz roditelje, na izložbu je došla i rodbina iz Londona, kao i mnogobrojni prijatelji i profesorice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Izložbu je moderirala Nives Antoljak, suradnica Matičina Odjela za kulturu.
Uz čileanskog veleposlanika u RH Germana Ibarru, koji je otvorio ovu zanimljivu izložbu, bilježimo nazočnost dr. sc. M. Munivrane, tajnika Odbora za Hrvate izvan RH i Viktora Škovrlja u ime Državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Za sjećanje na svoju prvu izložbu u Hrvatskoj, mlada umjetnica je Matičinu ravnatelju darovala sliku zgrade naše Matice.
Katarina Abović je rođena je u Santiagu 1988., gdje je na Katoličkom sveučilištu završila studij vizualnih umjetnosti, a potom na Sveučilištu “Gabriela Mistral” i postdiplomski iz umjetničke pedagogije. Izlagala je na skupnim izložbama u Antofagasti i Santiagu, a od početka ove godine boravi u Hrvatskoj kao stipendistica za učenje hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Hrvoje Salopek