Nakon četverogodišnje pauze, Herman Hemetek ponovno se predstavlja zagrebačkoj publici izložbom u Hrvatskoj matici iseljenika. Izložba u prostorima Matice ostaje dostupna javnosti do kraja studenoga

U predvečerje 23. listopada u Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je izložba bečkoga Hrvata Hermana Hemeteka. Okupljene je najprije pozdravila organizatorica izložbe Marija Hećimović, voditeljica Matičina odsjeka za hrvatske manjine a potom je pozdravno slovo održao i ravnatelj mr. sc. Marin Knezović.
– Poštovani uzvanici, poštovani prijatelji umjetnosti, Pojedini su umjetnici od monotonije napravili vrlinu, od ponavljanja stil, od dosljednosti zakon. To nije slučaj s umjetnošću Hermana Hemeteka. Slike Hermana Hemeteka vode nas na  putovanje kroz povijest umjetnosti dvadesetog stoljeća. Ne lutanje nego putovanje. To je putovanje na kojem umjetnik susreće razne kulturne utjecaje i spremno i bez predrasuda svakom pruža ruku, svaki  poziva na piće i na pola sata razgovora. Rezultat je poticajna raznolikost. Ova izložba je poziv na raznolikost koja nam je tako svima potrebna. Raznolikost koja je u temeljima ustanove kojoj sam na čelu. Bez uvažavanja različitosti nema budućnosti ove zemlje, ovog naroda i njegovih izdanaka izvan matičnog državnog teritorija. Zato su ova zgrada i ovaj prostor kao stvoreni za ovu izložbu, kao stvoreni za raznolikost, rekao je ravnatelj Knezović.
Izložene radove i autora iscrpno je predstavila povjesničarka umjetnosti Olga Šram.
– Mala retrospektiva koju je priredila Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu obuhvatila je odabrana djela iz značajnijih faza slikara Hermana Hemeteka. Dobro poznavanje dvaju kulturnih prostora, hrvatskoga, kojeg doživljava intimistički, i austrijskoga, u kojem prepoznaje izrazitija europska strujanja, umnogome objašnjava  autorove orijentacije, osobito one prema ekspresiji boje i snažnim potezima. Većinu njegovih djela odlikuje neobična i slobodna interpretacija motiva, te otvorena i dinamična kompozicija. Međutim, pojedine cikluse stvarao je s točno određenom porukom. Ovdje trebamo posebno istaknuti svojevrsne likovne montaže koje su njegov osobni apel za očuvanje hrvatskog identiteta, tradicije i pisma. … Prema riječima samog autora, slikarstvu je potpuno posvećen,ali u svoje likovno stvaralaštvo unosi i osobno proživljavanje umjetničkih, kulturnih i političkih zbivanja u kojima i aktivno sudjeluje, kazala je Ljerka Šram.

Nakon četverogodišnje pauze, Herman Hemetek ponovno se predstavlja zagrebačkoj publici izložbom „Retrospektive“ u Hrvatskoj matici iseljenika. Izložba u prostorima Matice ostaje dostupna javnosti do kraja studenoga.

Umjetnik je rođen je 1944. u Korenjaku, a odrastao je u Zagrebu, Bjelovaru i Velom Lošinju. Godine 1974. se trajno nastanio u Beču. Iako je Hemetek završio Nautičku akademiju, slikanjem se bavi od djetinjstva i prvu izložbu imao je prije pola stoljeća, 1962.

Redovito, od 1987. godine, izlaže na skupnim ili individualnim izložbama u Austriji i Hrvatskoj, a rad mu karakteriziraju različiti stilovi i tehnike. Hemetek je politički aktivan u Ligi za ljudska prava, radu nacionalnih manjina Austrije i posebno Gradišćanskih Hrvata.
(dšš) 

Fotografije: Hrvoje Salopek