U Hrvatskoj matici iseljenika (HMI), u četvrtak, 20. rujna 2012. otvorena je izložba slika gradišćanske Hrvatice Monike Trimmel Roženić.
Na otvaranju su, uz autoricu, govorili Marin Knezović, ravnatelj HMI-ja, i Stipe Mlikotić, župnik iz Malog Borištofa (Gradišće, Austrija), koji je govorio o slikarici, te Georg Christian Laka, direktor Austrijskoga kulturnoga foruma i izaslanik Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu, koji je pozdravio nazočne i otvorio ovu dojmljivu izložbu.

Otvaranje izložbe vodila je Marija Hećimović, rukovoditeljica Odsjeka za hrvatske nacionalne manjine u HMI-ju.

Među publikom između ostalih bilježimo nazočnost Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Miše Munivrane, tajnika saborskog Odbora za Hrvate izvan RH-a kao i predstavnike ministarstava, te Državnog ureda za Hrvate izvan domovine.

-Drago mi je da vas vidim u ovoj našoj zgradi koja je sama po sebi određeno umjetničko djelo. Razgovarao sam sa našom slikaricom i primijetio sam njenu spremnost da veže različite stilove i različita usmjerenja, te hrabrost u tom slikarskom pristupu. Pa i zadaća je Matice da veže neke stvari koje su na prvi pogled različite, primjerice Hrvate iz različitih kultura, koji se razvijaju na različite načine, ali među kojima je zajednički osjećaj i zajednička nit vodilja. Srdačno vas sve pozdravljam i našu prijateljicu slikaricu koja se odvažila kod nas izložit svoje radove – rekao je između ostaloga u svom govoru ravnatelj Matice, koji je napomenuo kako je veliki prijatelj umjetnosti.

Na kraju svečanosti, nazočnima se obratila i autorica izložbe, koja je za sjećanje na ovaj susret, Matici darovala impresivnu sliku Stara majka, koju je uručila ravnatelju, Marinu Knezoviću.
Autorica je najprije kod sestre Elfriede Ettl, na učiteljskoj školi Terezijanuma u Željeznom učila slikati akvarele, a poslije je redovito u Beču pohađala tečajeve crtanja aktova. Tek u zadnje vrijeme ova se bivša učiteljica počela baviti slikanjem akrilnim bojama, ali i intenzivirala slikanje apstraktnih slika na platnu.

Monika Trimmel Roženić je do sada izlagala u Gradišću, Beču, Varaždinu, Požegi, Budimpešti i Zagrebu.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Hrvoje Salopek