Izložbu “True Relolutionary” hrvatsko-američkog slikara Antona Pericha organizirali su podružnica Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku i Dominikanski samostan Dubrovnik

 

U dominikanskom samostanu 29. kolovoza otvorena je izložba “True Relolutionary” hrvatsko-američkog slikara Antona Pericha u organizaciji podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku i Dominikanskog samostana Dubrovnik.
Anton Perich rođen je u Dubrovniku. Od 1965. do 1970. godine živio je u Parizu gdje je nekoliko godina bio pripadnikom umjetničkog pokreta Letrista, baveći se slikarstvom, poezijom i filmom. U Američkom centru na Boulevard Raspail, osmislio je i vodio program međunarodnog nezavisnog filma tijekom kojega je prikazivao Heliczerove, Iimurine, Mekasove, Warholove, Lemaitreove, Bassanove, Auderove filmove i filmove drugih autora.
Prvu samostalnu izložbu fotografija priredio je u siječnju 1972. godine u Gotham Book Mart galeriji u New Yorku, a tijekom godina njegove su fotografije izložene u brojnim galerijama diljem svijeta te su publicirane u mnogim časopisima i knjigama. Iste su godine njegovi video uratci prikazani u The Kitchen, kultnom njujorškom izlagačkom prostoru nezavisne scene.
130902 izlozbaDu2Godine 1973. započeo je rad na televizijskom program na kabelskoj televiziji Manhattan Cable gdje je uređivao emisiju koja se pokazala kontroverznom jer je u medijski prostor uvela sadržaje koji do tada nisu postojali na televiziji. Bila je to prva underground emisija ikad prikazana na američkoj televiziji pa je nedugo nakon emitiranja cenzurirana što je izazvalo ozbiljan skandal u američkoj kulturnoj i novinarskoj javnosti, te je rezultiralo korjenitim promjenama u funkcioniranju kabelske televizije uopće. Time je Anton Perich postao revolucionarom video umjetnosti i kabelske televizije, a njegovi se video radovi sve do danas prikazuju televizijskim kanalima diljem svijeta. O njegovom je radu nacionalna televizija Zapadne Njemačke (ARD) snimila jednosatni film Anton Perich 1975. godine.
Tijekom 1977. i 1978. godine, osmislio je i izradio električni stroj za slikanje (prethodnik današnjeg ink-jet printera) te je već sljedeće godine priredio samostalnu izložbu tzv. “električnih slika” u Shafrazi Gallery u New Yorku pa Pericha možemo smatrati pionirom digitalne umjetnosti.
Započeo je s izdavanjem časopisa Night 1978. godine, kao jednog od prvih underground časopisa za fotografiju, slikarstvo, esejistiku, poeziju te intervjue s umjetnicima, koji i danas izlazi. Posljednjih je godina objavljena talijanska inačica časopisa Night. Anton Perich je u travnju 2006. godine priredio retrospektivnu izložbu fotografskih i video radova u centralnoj instituciji za filmsku umjetnost, Anthology Film Archives i u Ocularisu.
www.dubrovacki.hr