Susret su organizirale Hrvatska zajednica u Venetu i pulska podružnica Hrvatske matice iseljenika uz podršku Saveza hrvatskih zajednica Italije i diplomatskog kora RH u Italiji

Osmi susret Hrvata Italije u Padovi, uoči blagdana hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića održan je u subotu, 10. svibnja. U već tradicionalnu proslavu, koju tamošnji kapucini obilježavaju svake godine kao devetnicu posvećenu svom bratu sv. Leopoldu Mandiću, uklopila se i Hrvatska zajednica u Venetu sa svojim hrvatskim programom. Prigoda je to i za hodočašće i molitvu, kao i za susret s kulturnim i informativnim programom za Hrvate u Italiji i sve dobrodošle goste.
Program obilježavanja 8. Susreta Hrvata u Italiji obuhvatio je cijeli niz događanja. Kao i svake godine, proslava okupljanja započela je hrvatskom svečanom misom u crkvi Sv. Leopolda Mandića koju je predvodio fra Ivan Bradarić iz Zagreba uz subraću Nikolu Šantaka i župnika iz Vinkovaca. Svečano pjevanje predvodio je tamburaški sastav iz Zagreba.
Poslijepodnevni dio programa nastavljen je vrlo zanimljivim predavanjem dr. sc. Bože Skoke na temu „Hrvatska i Europa – povratak kući” te promocijom knjige poznate diplomatkinje Tuge Tarle “Hrvatski iseljenički duhopis”. Uvodnu riječ dala je predsjednica Hrvatske zajednice u Venetu Dubravka Čolak, a predavače je predstavila i program moderirala Ana Bedrina, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Predavanje je pobudilo veliko zanimanje i diskusiju.
Posebni doprinos i podršku Susretu i hrvatskom okupljanju u Padovi izrekli su veleposlanik RH iz Vatikana Filip Vučak, a u ime veleposlanika iz Rima Damira Grubiše prisutne je pozdravio savjetnik Ilija Želalić. Predstojnica Državnog ureda za Hrvate u inozemstvu Krstičević zahvalila se Hrvatskoj zajednici Veneto i svim Hrvatima u Italiji na svim uloženim naporima i postignućima na očuvanju opstojnosti hrvatskog nacionalnog identiteta u Talijanskoj Republici te njegovanju dobrih i prijateljskih odnosa između hrvatskog i talijanskog naroda. Pozdravio je i predsjednik Saveza hrvatskih zajednica Italije Damir Murković, a Dubravka Čolak se posebno zahvalila Hrvatskoj matici iseljenika – podružnici Pula koja svih osam godina prati i suorganizira programe ovih susreta, dok je ravnatelj HMI-ja Marin Knezović izrazio zadovoljstvo i daljnju podršku na zbližavanju Hrvata Italije.
Okupljanje Hrvata u Italiji završilo je koncertom “Salve Regina” uz mezzosopranisticu Sofiju Cingulu te učenicu Glazbene škole iz Pule Vilmu Graziu Žmak uz orguljašku pratnju Monike Zlatarek.
Osme susrete Hrvata u Italiji organizirale su već tradicionalno Hrvatska zajednica u Venetu na čelu s predsjednicom Dubravkom Čolak, te pulska podružnica Hrvatske matice iseljenika s voditeljicom Anom Bedrina uz podršku Saveza hrvatskih zajednica Italije i diplomatskog kora RH u Italiji.

Tekst: Ana Bedrina