Na jubilarnim Danima su se, uz domaćine -Pučku scenu Hrvatske čitaonice Hercegovac, predstavili Gradsko kazalište Orašje“ i HAK Travnik iz BiH, mađarsko Igrokazačko društvo Hrvatski Židan, vojvođanski HBKUD Lemeš i Picolo teatar iz Starog Grada na Hvaru. U sklopu festivala održana je i radionica za sve sudionike pod vodstvom redateljice Nine Kleflin iz Zagreba

Međunarodni festival kazališnog amaterizma Dani pučkoga teatra okupio je 28.veljače i 1. ožujka hrvatske amaterske dramske grupe iz Hrvatske i inozemstva, koje kroz dramski izričaj njeguju svoj hrvatski jezik. Organizator ove jedinstvene kazališne manifestacije bila je Hrvatska čitaonica Hercegovac uz suradnju Hrvatske matice iseljenika, koja ustrajno i vjerno prati ovaj projekt kulture od samog utemeljenja. Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županija i Općina Hercegovac.
Uz veliki broj uglednika javne i društvene scene Županije i općine Hercegovac među gostima je bio i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. Istaknuo je veliko značenje kazališnog festivala u Hercegovcu: – Kazališni izričaj nastao je iz potrebe ljudi da stvaraju neku vrstu duhovnoga zajedništva. To je ne samo zajedništvo glumaca, onih koji su na pozornici, već i onih koji to gledaju. Upravo ta sposobnost teatra da stvara to zajedništvo je privuklo HMI, jer preko ove manifestacije ostvaruje se važna misija stvaranja zajedništva između države Hrvatske i Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan područja Republike Hrvatske. Tu se HMI našla 20 godina prateći ovaj festival, a naći će se i kasnije. Uvjeren sam da će festival dalje napredovati, poručio je u Hercegovcu ravnatelj HMI Knezović. Manifestaciju je službeno otvorio župan Damir Bajs.
Buran pljesak za svaku od ukupno šest predstava bila je najveća nagrada za glumce i potvrda uspješnosti svih nastupa. Na kazališnim daskama Hrvatskog seljačkog doma uz domaćine (Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac predstavila se predstavom „Vidimo se u Den Haagu“), nastupila su dva društva iz BiH ( Gradsko kazalište Orašje oduševilo je publiku profesionalnom izvedbom predstave „Traži se novi suprug“ i HAK Travnik s predstavom „Ćorkan i Švabica“). Iz Mađarske je gostujuće Igrokazačko društvo Hrvatski Židan odigralo „ Koliko smo to smo“, iz Vojvodine je HBKUD Lemeš izvelo predstavu „Tri put Bog pomaže“ a Picolo teatar iz Starog Grada (Hvar) „Kidaj od svoje žene“. U sklopu festivala održana je i radionica za sve sudionike – glumce pod vodstvom ugledne redateljice Nine Kleflin iz Zagreba.

Tekst i fotografije: Nada Koturić