Senator hrvatskih, žumberačkih korijena, poznat i kao Big M – hokejaš koji je osvojio 6 Stanley Cupsa, te je 1981. ušao u kanadsku Hockey Hall od Fame, u prosincu 2013. umirovljuje se s navršenih 75 godina, nakon 15 godina provedenih u kanadskom Senatu

 

U Veleposlanstvu RH u Kanadi organiziran je 4. prosinca oproštajni prijem za senatora Franka Mahovlicha. Senator Mahovlich je prvi kanadski senator hrvatskog podrijetla koji se u prosincu 2013. umirovljuje s navršenih 75 godina, nakon 15 godina provedenih u kanadskom Senatu. U kanadskoj, pa i široj svjetskoj javnosti senator Mahovlich je puno poznatiji kao “Big M” – hokejaš koji je osvojio 6 Stanley Cups, te je 1981. ušao u kanadsku Hockey Hall od Fame. Oproštajni prijem je okupio i veći broj Hrvata iz Ottawe i Toronta.
Veleposlanik mr. sc. Veselko Grubišić je u svom govoru zahvalio senatoru Mahovlichu za doprinos razvijanju hrvatsko-kanadskih odnosa, te mu predao grafiku Hrvatska rapsodija Nade Raffay-Sesar (hrvatsko-kanadske umjetnice koja živi u Torontu, koja je darovala svoje djelo za tu prigodu).

Senator Mahovlich se u svom obraćanju prisjetio odrastanja u hrvatskoj zajednici u Ontariju, sin je hrvatskih imigranata iz područja Žumberka, sportskih uspjeha i djelovanja u kanadskom Senatu.
Predsjednik kanadskog Senata Noël Kinsella govorio je o uspješnom djelovanju senatora Mahovlicha, te mu u ime svih senatora zahvalio na marljivom radu tijekom proteklih godina.
(http://ca.mvp.hr)