U franjevačkoj crkvi Marijina navještenja u Ljubljani, uz mnoštvo vjernika na misnom slavlju bili su i hrvatski veleposlanik u Sloveniji Svjetlan Berković sa suradnicima te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović

HKM Ljubljana priredila je od 4. nedjelje došašća do druge nedjelje po Novoj godini XXV. Božićne dane hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji. Dvije su osnovne koordinate toga događaja. U otajstvu Božića i božićne radosti nastoji se dati slavu Bogu na najljepši mogući način u bogatstvu hrvatske duhovne i kulturne baštine. Mlađem naraštaju, pretežno rođenom u Sloveniji, želi se prenijeti sačuvani dio te baštine te s njom obogatiti Crkvu i sredinu doseljenja. Stalni svakogodišnji sadržaji Božićnih dana su božićna ispovijed, polnoćka, Iseljenički dan povezan s blagdanom Sv. obitelji, blagoslovom djece i blagoslovima obitelji. Ti se događaji zaključuju svečanim bogoslužjem na drugu nedjelju po Novoj godini koje redovito predvodi netko od hrvatskih ili slovenskih biskupa ili apostolski nuncij.

Ove godine Božićni dani zaključeni su misnim slavljem koje je 13. siječnja u franjevačkoj crkvi Marijina navještenja u Ljubljani predvodio predsjednik Vijeća HBK i BKBiH za hrvatsku inozemnu pastvu vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. U koncelebraciji su bili izaslanik ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa generalni vikar Ljubljanske nadbiskupije prelat Anton Markelj, provincijal Slovenske franjevačke provincije svetoga Križa fra Stane Zore, izaslanik provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joška Kodžomana gvardijan samostana sv. Gabrijela u Muenchenu fra Ante Babić, voditelj HKM Ljubljana fra Marko Prpa te još desetak svećenika.
Na kraju mise kao uspomenu na pohod HKM Ljubljani vjernici su biskupu darovali prvi primjerak replike misnice načinjene od kraljevskoga plašta Stjepana Tomaševića, posljednjeg od sedam kraljeva Bosne. Uz mnoštvo vjernika na misnom slavlju bili su i hrvatski veleposlanik u Sloveniji Svjetlan Berković sa suradnicima te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i Marija Hećimović, rukovoditeljica Odsjeka za hrvatske manjine u HMI.

Na misi je pjevao zbor mladih župe sv. Josipa iz Zagreba “Izvor” pod vodstvom Ivane Jelinčić. Zbor je po završetku mise održao i koncert božićnih pjesama u vlastitoj obradi, kao i autorskih pjesama.
(IKA – Foto: Tomislav Vuković)