Jedino folklorno društvo koje na Festival dolazi iz Hrvatske bit će upravo Kulturno umjetničko društvo “Sv. Juraj” iz Zagorja Ogulinskog koje vodi Zdravko Bertović. Osnovano je 1992., a broji oko 70 članova

Grad Ogulin opstoji već skoro pet stoljeća, a o njemu i njegovoj okolici pisali su mnogi pisci i putopisci, među kojima A. Šenoa i A. G. Matoš. Ondje se rodila hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić, i iz njega u svijet krenula operna diva Ema Pukšec/ Ilma de Murska ( 1834.- 1889.). Nakon nje u Ameriku, ali trbuhom za kruhom, krenuli su mnogi iz ogulinskoga kraja. Danas možemo reći da je iznjedrio istaknute čelnike fraternalističkoga pokreta.
Bernard M. Luketich rođen je 1931. godine u Pennsylvaniji, SAD, od oca Ivana rođenoga u Ogulinskom Zagorju i majke Eme. Osoba je s najdužim predsjedničkim stažem u Zajednici, a sa šesnaest godina bio je izabran za predsjednika odsjeka 354 HBZ u Cokeburgu, PA. Odsjek danas broji više od 2.000 članova i najveći je odsjek u Zajednici. Cijeli život posvetio je fraternalističkim aktivnostima i glazbi, a utemeljitelj je mnogih organizacija i aktivnosti. Smatra se ‘ocem’ Omladinske i Odrasle kulturne federacije HBZ-a, a osnovao je i Omladinski i Odrasli tamburaški zbor “Sv. Juraj”odsjeka 354/gnijezda 122 HBZ u Cokeburgu, PA. Luketich je pokrenuo Skijaški izlet HBZ, Hrvatsko- američko profesionalno i poslovno udruženje grada Pittsburgha i Nacionalnu federaciju američkih Hrvata. Muzej i knjižnica Zajednice, smještena u Glavnom uredu u Wilkins Townshipu, PA, nosi ime “Bernarda M. Luketich”. Glavni predsjednik jedan je od osnivača organizacije Ujedinjenih odsjeka HBZ četiri kotara jugozapadne Pennsylvanije te njenog hrvatskog radio programa “Glas ujedinjenih odsjeka HBZ” kojeg uređuje i vodi već više od 50 godina. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, onih američkih i više odličja RH.
Još jedan vrijedni član vodstva HBZ-a, Franjo Bertović, rođen je 1947. u Desmericama (Zagorju) nedaleko od Ogulina. Potpredsjednik/članske usluge Bertović doselio se u Kanadu 1975., a fraternalističke aktivnosti započeo 1990. kada je došlo do ustrojenja odsjeka 530 i gnijezda 530 “Ogulin”. Ovaj odsjek danas broji blizu 800 članova i najveći je odsjek HBZ u Kanadi. Otada je Bertović, uz ostalo, potaknuo osnivanje odsjeka HBZ-a u RH: odsjeke 2001 u Ogulinu; odsjeka 2004 u Koprivnici; odsjeka 2005 u Rijeci; odsjeka 2006 u Splitu; odsjeka 2007 u Županji te odsjeka 2015 u Nashvillu, Tennesseeju i odsjeka 531 u Simcoeu, u Ontariju. Potpredsjednik Bertović izabran je u Glavnu upravu na 23. Nacionalnoj konvenciji Zajednice 2011. Predsjednik je odsjeka 530 “Ogulin” od utemeljenja 1990.. Primio je nekoliko priznanja, kao i nagradu „Milion Dollar Producer”. Imao je ključnu ulogu kod osnivanja Školarinskog fonda odsjeka 530 HBZ kao i Školarinskog fonda Ontarijske federacije odsjeka Hrvatske bratske zajednice pri Glavnoj upravi. Njegov fraternalistički rad potaknuo ga je i na osnivanje Folklornog ansambla “Hrvatski korijeni”.
Ogulinac je bio i tajnik HBZ odsjeka 530 “Ogulin”, St. Thomas, Ontario, Ivica Cindrić koji je preminuo u siječnju ove godine.
Jedino folklorno društvo koje na Festival dolazi iz Hrvatske bit će upravo Kulturno umjetničko društvo “Sv. Juraj” iz Zagorja koje vodi Zdravko Bertović. Osnovano je 1992., a broji oko 70 članova. KUD “Sv. Juraj” djeluje kroz glazbene i plesne sekcije, pjevačke zborove, sekciju rukotvorina i mladih tamburaša.
(dšš)