Na ovogodišnjim Danima sudjelovalo je pet amaterskih glumačkih skupina iz Hrvatske, BiH, Slovačke i Makedonije

U Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu 23 . i 24. veljače održani su Dani hrvatskoga pučkoga teatra. Na svečanom otvorenju manifestacije nastupala je pjevačka skupina folklornoga društva Hrvatske čitaonice Hercegovac a potom su uslijedili pozdravni govori predsjednice Hrvatske čitaonice Zrinke Cjetojević, načelnika Općine Hercegovac Bore Bašljana te ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića. Festival je potom otvorio župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.
Podsjetimo, prof. Stjepan Banas bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu koji ih je, uz potporu Hrvatske matice iseljenika na čelu s tadašnjim ravnateljem Antom Beljom i urednicom Vesnom Kukavicom, pokrenuo. I tako se 24 godine zaredom krajem veljače održava ova manifestacija koja, kako prof. Banas kaže, povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku kroz kazališni izričaj pridonoseći time punoj afirmaciji hrvatskoga kulturnog identiteta.
Ovogodišnji sudionici Dana bile su amaterske skupine iz četiri zemlje: Hrvatske (Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac i Picollo Teatar iz Staroga Grada na otoku Hvaru), Bosne i Hercegovine (Hrvatsko amatersko kazalište Travnik), Slovačke (Kazališna skupina Hrvata u Slovačkoj, Hrvatski Jandrof i Čunovo) i Makedonije (Hrvatski kulturni centar Marko Marulić, Bitola).
Prvog dana festivala publika je imala priliku vidjeti predstavu Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac pod nazivom ‘Kuća za rušenje’ autora Vjekoslava Dominija i redateljice Natalije Lacina. Kazališna skupina iz Travnika (BiH) izvela je predstavu ‘Pobuna u kokošinjcu’ autora teksta i redatelja Ante Bilića. Sljedećeg dana uslijedile su kazališne radionice za sudionike pod redateljskom palicom Nine Kleflin. Nakon održanih radionica predstavile su se predstave iz Slovačke, Makedonije i na kraju hrvatska predstava iz Staroga Grada na Hvaru. Kazališna skupina Hrvata u Slovačkoj, Hrvatski Jandrof i Čunovo izveli su predstavu ‘Škulja va stijeni’ autora Maksa Neala i Antona Hamika u režiji Štefana Jankoviča a kazališna skupina iz Makedonija predstavila je ‘Deset načina za preživljavanje zombi apokalipse’ autora Dona Zolidisa i redatelja Saše Nacevskog. Zadnju predstavu izvela je kazališna skupina s otoka Hvara – Picollo Teatar pod nazivom ‘Đavolja posla’ autora Miroljuba Nedovića i redatelja Michala Babiaka.
Ravnatelj Matice Mijo Marić zajedno s voditeljicom projekta Nives Antoljak osnivaču i utemeljitelju Hrvatskog kazališta Travnik i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila Anti Biliću uručili su knjižnu donaciju – Sabrana djela Ive Andrića za potrebe kulturne manifestacije ‘Andrićevi dani’ u Travniku.
Drugi dan kazališne skupine posjetili su Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika i član UO HMI, zamjenik ravnatelja HMI Ivan Tepeš te tajnica HMI Diana Mašala Perković.
Glavni organizator i domaćin ove dvodnevne manifestacije je Hrvatska čitaonica Hercegovac, suorganizator je Hrvatska matica iseljenika a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac.
Svih ovih godina cilj ove tradicionalne manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine, a Hrvatska čitaonica je po 24. put ustrajala u tome uz veliku pomoć domaćina, sudionika, suorganizatora i svih pokrovitelja koji vjerno prate Dane hrvatskoga pučkog teatra dajući potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Tekst i fotografije: Naida Šehović

 

Fotogalerija</a>"</a>"</a>”