U subotu 8. kolovoza svečanim koncertom završena je još jedna iznimno uspješna Ljetna škola hrvatskoga folklora, program hrvatske tradicijske kulture namijenjen folklornim plesačima i sviračima, koji već dugi niz godina organizira Hrvatska matice iseljenika.
I treću godinu za redom Škola folklora je održana u prostorima hostela „Zadar“ Hrvatskog ferijalnog saveza u zadarskom Boriku, u prelijepom ambijentu smještenom nadomak plaže gdje su nam pruženi idealni uvjeti za boravak, nastavu, kupanje i druženje. Djelatnici hostela na čelu s direktoricom Irenom Batur dali su sve od sebe da desetodnevni boravak bude svima ugodan i da se i polaznici i predavači osjećaju više nego dobrodošli. A to je bila uistinu zahtjevna zadaća, jer se ovoga ljeta okupio rekordan broj polaznika Škole folklora – čak 90 plesača i svirača, a uz njih i 13 predavača i glazbeni korepetitor. Ovaj impozantan broj sudionika govori o tome koliko je Škola hrvatskoga folklora potrebna i cijenjena i u hrvatskome iseljeništvu i ovdje u domovini, te da zanimanje za njezin program neprekidno raste. Stoga ne začuđuje da su polaznici pristigli s mnogih strana svijeta – iz daleke Argentine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Srbije (Vojvodine), Bosne i Hercegovine, te kao i uvijek i iz cijele Hrvatske. Posebno su ove godine bili brojni polaznici iz Njemačke, njih čak 15, predstavnici hrvatskih folklornih društava iz Berlina, Nurnberga, Ehingena, Filderstadta, Wuppertala i Stuttgarta. Program Škole hrvatskoga folklora prepoznala je i Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba uputivši čak 13 svojih polaznika.

Ovog su se ljeta učili plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavali su se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH a koji pripadaju panonskom plesnom području.

Dugogodišnji voditelj Škole hrvatskoga folklora prof. Andrija Ivančan i ovoga je puta okupio vrsne predavače, hrvatske folklorne i glazbene stručnjake, pa su tako svoja predavanja održali: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold i Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitor bio je Antun Kottek. Polaznici su mogli odabrati jednu od tri ponuđene grupe predavanja: folklorni ples, sviranje tambura ili hrvatskih tradicijskih glazbala.

Svi će se polaznici složiti da je Škola bila vrlo zahtjevna, punih deset dana plesalo se i sviralo i prije i poslije podne, učilo pjevanje, plesno pismo, osnove notnoga pisma, proučavale su se i odijevale brojne i različite narodne nošnje panonskoga područja. A slobodno se vrijeme koristilo za pripremanje završne priredbe, odlazak na plažu i večernja druženja uz tamburaše…

Jedna je večer bila posvećena i predstavljanju najnovijeg djela autorice Slavice Moslavac, etnologinje i ravnateljice Muzeja Moslavine iz Kutine, mape pod nazivom „NARODNE NOŠNJE MOSLAVINE, HRVATSKE POSAVINE I BANOVINE“. Slavica Moslavac vrlo je plodna autorica brojnih stručnih radova, knjiga, mapa i izložbi vezanih uz njezina etnološka istraživanja zavičaja, Moslavine i Posavine. O autorici i najnovijoj mapi govorio je voditelj Škole prof. Andrija Ivančan, a polaznicima je autorica predstavila i modele odjevene u narodne nošnje prikazane u mapi uz stručna objašnjenja, što je svima bilo posebno zanimljivo.

Svojim nas je dolaskom i ovoga ljeta počastio gospodin Mišo Hepp, veliki prijatelj Škole folklora i donedavni predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, a danas predstavnik u mađarskom Parlamentu, priredivši nam još jednu nezaboravnu „Hepijadu“, večernje druženje uz tamburaše i delicije Hrvata u Mađarskoj.

Vrhunac svake Škole folklora, pa tako i ovogodišnje, bio je svečani završni koncert polaznika škole folklora, koji je održan u subotu 8. kolovoza u 21 sat na terasi hostela Hrvatskog ferijalnog saveza u Boriku. Program su pripremili sami polaznici uz pomoć svoje kolegice, mlade koreografkinje Ive Cvetko, voditelja tamburaške sekcije Tibora Büna, voditelja svirača hrvatskih tradicijskih glazbala Vjekoslava Martinića i profesorice glazbe Kristine Benko Markovica. Bio je to sjajno izveden program sastavljen od plesova, pjesama i tamburaške svirke hrvatskoga panonskoga područja, a zahvaljujući prekrasnim narodnim nošnjama tvrtke „Kolovrat“ Tomislava Miličevića iz Velike Gorice, nastup naših folkloraša i svirača izazvao je prave ovacije brojnih prisutnih gledatelja.

Tekst: Srebrenka Šeravić; Fotografije: Slavica Moslavac, Tibor Bün, Srebrenka Šeravić

           

Potpisi pod slike:

2 – nastava Slavice Moslavac
3 – s promocije mape Slavice Moslavac
4 – poslije promocije mape
5 – tamburaški orkestar ljetne škole folklora sa svojim voditeljem Tiborom Bünom
6 – tamburaši za vrijeme nastave
7 – zajednički pokus plesača i tamburaša za završnu priredbu – profesorica Kristina Benko Markovica
8 – generalna proba po zvizdanu
9 – voditelj Škole folklora Andrija Ivančan na završnoj priredbi
10 – završni koncert svirači tradicijskih glazbala
11 – završni koncert plesači i tamburaši
12 – završni koncert plesači i tamburaši i svirači tradicijskih glazbala
13 – sa završne priredbe