U sklopu HISTORY WEEK u državi NSW, početkom rujna 2012. u organizaciji udruge HRVATSKI ARHIV Inc. u Sydneyu, održana je tradicionalna izložba hrvatske i duhovne baštine u H.D.“Sydney“ u Punchbowl-u.

 

Australia je uvela u znak sjećanja, tjedan povijesti, a u kojem se diljem NSW održavaju brojne kulturne aktivnosti. Tako da se ne zaborave spomeni prošlosti, jer na temelje prošlosti naslanjaju se krila budućnosti.

Ponovno ću ponoviti ono što sam već zapisao; „Kultura je identitet jednog naroda! Ona nije zlato, vrednija je od zlata. „PRIMUS OMNIUM“.

Udruga HRVATSKI ARHIV Inc u Sydneyu želi sačuvati naša duhovna blaga za naraštaje koji će doći, a koje su Hrvati stvarali u velegradu Sydneyu, kao i šire na ovim prostorima, pod zvijezdama – JUŽNOG KRIŽA. A, na ovogodišnjoj izložbi bile su izložene knjige, slike, rukotvorine, narodne nošnje, kao i ino duhovno gradivo, djela ruku i uma.

I ovo je uspomena našeg trenutka, koju ostavljamo drugim naraštajima. A zar nije cijela naša povijest, naroda, kao i ukupnog čovječanstva samo jedan-SPOMEN I USPOMENA?

Pa neka je u povijesti velika hvala udrugi HRVATSKI ARHIV Inc. u Sydneyu, koja želi sačuvati, hrvatsko duhovno blago na australskom kontinentu, kao i prvoj predsjednici Ani Watson, koja sa dubokim entuzijazmom i ljubavlju radi na očuvanju naše kulturne i duhovne baštine.
(Ante Glavor)