Zasjedanju je prisustvovao veleposlanik RH iz Washingtona J. Paro, počasni konzul RH dr. M. Vujevich iz Pittsburgha, predsjednica podružnice Udruženja hrvatskih profesionalaca u Americi iz Clevelanda Ljiljana Lovrinović te domaćini konferencije – predsjednik HBZ-a E.W. Pazo i tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras

Nacionalna federacija američkih Hrvata u Pittsburghu je 2. i 3. lipnja održala svoje godišnje zasjedanje i razmotrila daljnji rad i djelovanje kako bi bila od pomoći hrvatskom narodu u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Utemeljena 1993., dala je ogromni prilog širenju istine o Domovinskom ratu, hrvatskom jeziku i kulturi, te kroz hrvatski kongresni odbor pri Američkom kongresu, utjecala na primanje Hrvatske u NATO i EU.

Federacija je vrlo aktivna i u postupku ukidanja američke vize za hrvatske građane te u mnogim društvenim i političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini koja su rezultat Daytonskog sporazuma.

Konferenciji je prethodio domjenak u prostorijama Glavnog ureda Hrvatske bratske zajednice, gdje je za zabavu svirao TS «Ponoć» a sav prihod darovan fondu za «Special Olympics» natjecatelje.

Voditelj TS-a Peter Kosovac primio je priznanje NFCA «Do 40. i 40 uspješnih» kao izuzetni glazbenik, pjevač i osoba koja inspirira mnoge.

Drugoga dana konferencija je započela s radom pod presjedanjem predsjednika Stevea Rukavine. Podnesena su i usvojena sva izvješća o minulom jednogodišnjem radu te potvrđen mandat vodstva za još jednu godinu. Raspravljana su i mnoga druga pitanja vezana za rad Federacije i njeno djelovanje. John Kraljić podnio je izvješće o radu i suradnji s Uredom RH za dijasporu a Gerald Skrlin o svom putovanju s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom kroz Bosnu i Hercegovinu.

U drugom dijelu jednodnevnog rada konferencije dana je prilika gostima konferencije da upoznaju delegate i nazočne te postavljaju pitanja o radu, trenutnoj gospodarskoj i političkoj situaciji u Americi, domovini Hrvatskoj, BiH i svijetu.

Svima zanimljivo bilo je izlaganje bivšeg američkog veleposlanika u Zagrebu Jamesa B. Foleyja.

Ovom godišnjem zasjedanju Federacije američkih Hrvata, osim spomenutih, prisustvovao je veleposlanik RH iz Washingtona Joško Paro, počasni konzul RH dr. Marion Vujevich iz Pittsburgha, Ljiljana Lovrinović predsjednica podružnice Udruženja hrvatskih profesionalaca u Americi iz Clevelanda te domaćini konferencije – predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo i tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras te mnogobrojni članovi Zajednice.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivan Begg