Na priredbi je nastupilo 10 hrvatskih društava iz Pirana, slovenskog Pomurja, Velenja, Maribora, Novog Mesta i Ljubljane, te Hrvata iz Bosne iz Škofje Loke, s folklornim, pjevačkim i dramskim točkama

Peti Sabor hrvatske kulture u Sloveniji održan je u subotu, 18. i nedjelju, 19. lipnja u Kopru u organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i HKD Istra Piran. Pokrovitelji Sabora bili su predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

S namjerom da se široj slovenskoj javnosti prikaže hrvatska tradicija, koju u sklopu djelovanja svojih društava njeguje hrvatska zajednica, nastupilo je 10 hrvatskih društava iz Pirana, slovenskog Pomurja, Velenja, Maribora, Novog Mesta i Ljubljane, te Hrvata iz Bosne iz Škofje Loke, s folklornim, pjevačkim i dramskim točkama.

Na Martinčevom trgu bili su postavljeni štandovi s tradicionalnim hrvatskim jelima i suvenirima, a nakon svečane svete mise na hrvatskom jeziku, u dvorani sv. Franje Asiškog otvorena je izložba slika nekoliko autora koji djeluju u Sloveniji.

Na ljetnoj pozornici u okviru Koparskog ljetnog festivala, nakon pozdravnih govora izaslanika Hrvatskog sabora, predsjednice Republike RH, izaslanice predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH i predsjednika Saveza hrvatskih društava u Sloveniji u višesatnom programu su nastupila društva u narodnim nošnjama izvodeći pjesme i plesove iz raznih dijelova Hrvatske. Program je vodio Branko Uvodić.

Tekst: Ljerka Galic

Pogledajte fotogaleriju