Suščani i njihovi potomci iz Amerike obilježili su 29. po redu Dan iseljenika. Održana je sv. misa, postavljene izložbe fotografija i nošnji i predstavljeni autohtoni otočki proizvodi 

Tradiciju okupljanja zadnje nedjelje u mjesecu srpnju nisu spriječile niti najave lošeg vremena. Iako zbog uvjeta na moru nisu stigli očekivani gosti s okolnih otoka te službeni predstavnici Grada Malog Lošinja i pripadajuće Turističke zajednice, to nije spriječilo Suščane i njihove potomke iz Amerike da obilježe još jedan, 29. po redu Dan iseljenika otoka Suska.
U skladu sa tradicijom, taj posebni dan na otoku započeo je okupljanjem ispred crkve Sv. Nikole, zaštitnika otoka te svetom misom koja je potom uslijedila. Ove godine je misa bila posebno svečana, jer svećenik Tomislav Debelić slavi 50 godina svećeničke službe.
Na platou ispred školske zgrade večernji program započeo je prezentacijom proizvođača autohtonih proizvoda lokalnih vinara i pekarne – koja je ponudila i tradicionalnu slasticu „pašamet“.
TZ Grada Malog Lošinja predstavila je novu brošuru o Susku s kompletiranom turističkom ponudom otoka kao cjeline.
U prostorijama malonogometnog kluba iseljenika „Susak“ postavljena je etnografska izložba nošnji iz privatnih zbirki, i lutaka s njihovim replikama. Posebni događaj dana bilo je otvorenje izložbe crnobijelih fotografija sušćanskih ljudi i događaja, novinara fotografa i publicista Borislava Ostojića koji već tridesetak godina bilježi život na otoku.
Večernji nastup susačkog folklora pod vodstvom školske učiteljice Barbare Bušić –Ribarić nikoga nije ostavio ravnodušnim a posebno veseli što u njemu aktivno sudjeluju i mladi iseljenici zajedno s mještanima. Tijekom večeri održan je i nastup djevojaka pod vodstvom Michelle Picinić, koje su otplesale zumbu.
Prije nego što je pozornica ustupljena skupini „Eureka“, pozdravnim riječima okupljene su pozdravili voditelj ureda HMI-Rijeka, Dean Miculinić te predsjednik VMO Susak, Milan Jurlina.

Tekst i fotografije: Dean Miculinić